Udílení cen Bílého slona občanského sdružení Česká zoo - 19.4.2006

Ostatní články

21. 04. 2006


Reportáž

Občanské sdružení Česká zoo vyhlásilo letos již 12. ročník významných soutěží, jichž se účastní zoo sdružené v Unii českých a slovenských zoo (UCSZ). První z nich je "Odchovek roku", druhá "Expozice roku".

Soutěž o odchovek roku za rok 2005 obeslalo 8 zoo, a to s 24 odchovanými mláďaty. Z toho bylo 10 savců, 12 ptáků a 2 v kategorii ostatních.Výsledky:1. místo savci - pásovec štětinatý v Zoo Olomouc (chovatelský kolektiv pod vedením dr. L. Veselé)2. místo savci - nosorožec dvourohý v Zoo Dvůr Králové n. L. (kolektiv chovatelů pod vedením dr. K. Tomášové)3. místo savci - gorila nížinná v Zoo Praha (kolektiv chovatelů pod vedením dr. P. Brandla)

1. místo ptáci - žluna větší v Zoo Praha (kolektiv chovatelů pod vedením dr. K. Pitharta)2. místo ptáci - papoušek vějířový v Zoo Bojnice (kolektiv chovatelů pod vedením ing. M. Šovčíka)3. místo ptáci - hoko černý v Zoo Ústí n. L. (kolektiv chovatelů pod vedením P. Paličky)

1. místo ostatní - agamka zajsanská v Zoo Praha (kolektiv chovatelů pod vedením P. Velenského)2. místo ostatní - agama osadní v Zoo Praha (kolektiv chovatelů pod vedením P. Velenského)

Soutěže o expozici roku za rok 2005 se zúčastnily 3 zoologické zahrady s celkem čtyřmi expozicemi.

Vítězným objektem v kategorii nové stavby se stal pavilon slonů v Zoo Ostrava (autoři záměru: ing. R. Mikulský, ing. T. Hanzelka a kol.).vítězným objektem v kategorii rekonstrukce se stala přestavba expozice lvů v Zoo Dvůr Králové n. L. (autor záměru: dr. D. Holečková).

Slavnostní vyhlášení vítězů a předání cen se konalo 19. 4. 2006 v režii Zoo Praha, v prostorách Trojského zámku.

Další podrobnosti najdete též na www.ceskazoo.cz.

Udílení cen Bílého slona občanského sdružení Česká zoo - 19.4.2006


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru