Zahájení sezony 2006

Ostatní články

01. 04. 2006


Reportáž

Zahájení sezony 2006

Je sobota, 1. dubna, a pražská zoo se chystá na slavnostní zahájení jubilejní 75. sezony. Po týdnu plném napjatého sledování povodňového dění v Čechách jako by nastal oddychový čas. Vltava se zatím zklidnila, byť hlavně díky umělému zadržování vody v Orlické přehradě, a dopoledne dokonce svítí sluníčko. Což je dobře, protože v 11 hodiny začal pestrý sled programů včetně vystoupení folklórního souboru, ukázek starých českých řemesel nebo vernisáže výstavy o tatranské přírodě.

Zlatými hřeby celého dne jsou nepochybně dvoje křtiny. V 11.00 a ve 13.00 přivítal návštěvníky zoo ředitel dr. Petr Fejk. Stručně zrekapituloval uplynulý rok – do zoo přišlo 1 215 000 návštěvníků, narodilo se více než 800 mláďat, stav zvířat stoupl na 630 druhů a 4800 jedinců, otevřeli jsme 7 expozic a restauraci. V tomto roce se chystáme na dokončení expozice člunozobců, rekonstrukci výběhu a bazénu lachtanů a rozšíření expozice hyen. Oslavíme také několikero významných zvířecích výročí, například 40 let pobytu slonice Gulab v zoo, 50. narozeniny papouška ary zelenokřídlého nebo 35. narozeniny orangutana Kamy.

Dnešních křtin se v roli kmotrů ujali protagonisté seriálu Ordinace v růžové zahradě- Dopoledne to byla herečka Daniela Šinkorová, která dala svému kmotřenci, mláděti kuskuse pozemního, jméno Kousek. K ní se připojil herec Petr Rychlý, jenž pokřtil mládě pásovce štětinatého jménem Čestmír. Odpoledne se křtila malá samička velblouda dvouhrbého (kmotrou byla herečka Dana Syslová a zvolila jméno Evelína) a malá žirafa (herec a moderátor Tomáš Krejčíř jí dal jméno Gábina).

Zahájení sezony 2006


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru