Slavnostní odhalení sochy Gastona - fotoreportáž - 16.11.2005

Ostatní články

21. 11. 2005


SLAVNOSTNÍ ODHALENÍ SOCHY LACHTANA GASTONA

Slavnostní akt proběhne v pražské zoo ve středu 16. 11. 2005

Autorkou bronzové busty je akad. mal. paní Veronika Richterová, kterou pražská zoo přizvala ke spolupráci již podruhé – po úspěšné realizaci bronzových sošek surikat na kameni před zastávkou MHD u hlavního vchodu do zoo.

Lachtan Gaston se stal díky své hrdinné povodňové pouti po Vltavě a Labi v srpnu roku 2002 jedním z výrazných symbolů této ničivé přírodní katastrofy. Bezprostředně po ní obdržela pražská zoo mnoho nabídek z tuzemska  i zahraničí na realizaci Gastonova pomníku. Cítili jsme však, že velký patos, obsažený v těchto nabídkách, nebyl tehdy na místě.

Letos v létě byla dokončena a dána do provozu nová restaurace u dolní stanice lanovky (na místě bývalé rest. Koliba). Šlo o jednu z posledních staveb, kterými byly ze Zoo Praha odstraněny poslední zbytky povodňových škod.  Rozhodli jsme se, že se právě zde ke vzpomínce na slavného lachtana vrátíme. Novou restauraci jsme po něm pojmenovali a do jezírka před ní nechali instalovat Gastonovu bronzovou sochu.

Odhalení sochy pro veřejnost a média proběhne za účasti moderátorských dvojic pořadu „Snídaně s Novou“ ve středu 16. 11. v 11.00. Budou zde rovněž vylosováni výherci divácké soutěže TV Nova „Co se bude v Zoo Praha 16. 11. odhalovat?“, poté proběhne autogramiáda populárních moderátorů, např. Míši Dolinové, Ivo Jagelky, Kláry Doležalové, Tomáše Krejčíře a dalších.

Ing. Vít Kahle

Tiskový mluvčí Zoo Praha

14. 11. 2005

Slavnostní odhalení sochy Gastona - fotoreportáž - 16.11.2005


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru