Otevření expozice dikobrazů a restaurace Gaston, křtiny želvy pardálí - 30.7.2005

Ostatní články

30. 07. 2005


Reportáž

V sobotu, 30. července 2005, proběhla další z malých slavností v tomto létě plném novinek. Otevřeli jsme expozici dikobrazů, restauraci Gaston (zpřístupněna byla zatím terasa) a pokřtili jsme mládě želvy pardálí. Vše začalo v 11.00 hodin a hostem dne se stala naše příznivkyně a dlouholetá sousedka paní Dana Zátopková.

V úvodním rozhovoru šarmantní sportovkyně  zavzpomínala na některé z událostí, které s sebou přineslo více než třicetileté bydlení v sousedství zoologické zahrady. Zažila například, když uprchli vlci (kteří však zamířili spíše do opačné části, tedy do Podhoří, a byli nakonec pochytáni) nebo když se náhle na sousedově bříze objevilo 27 výrů, z nichž dva odolávali nástrahám chovatelů a každou noc se ozývali z areálu blízkého brazilského velvyslanectví.

Nechyběly ani vzpomínky na zvířata, která paní Dana zažila tak říkajíc na vlastní kůži už jako dítě - malého srnečka s poraněnou nohou jménem Duda či mladou sojku (které nejvíc chutnalo syrové kynuté těsto a bílá káva). S manželem Emilem vždy měli doma psa.

První povinností našeho hosta bylo pokřtění vzácného mláděte želvy pardálí. A protože měla jako dítě želvičku Žužu (jelikož stále něco žmoulala v tlamičce) a protože je to jméno použitelné pro samce i pro samici, zvolila pro svou kmotřenku, která se jí téměř ztrácela v dlani, stejné jméno.

Následovalo slavnostní přestřižení pásky a otevření expozice dikobrazů. Návštěvníkům se v ní představil sameček, který se narodil a vyrůstal v pražské zoo. Před povodní obýval starší expozici proti výběhu nosorožců (dnes kapybar a tapírů) a před velkou vodou dokázal uprchnout přes celý kopec až ke staveništi pavilonu Indonéská džungle, kde ho chovatelé našli a přemístili do zázemí. Do nové expozice ho z přenosné bedny vypustil inspektor chovu zvířat pan A. Vaidl. Sameček se návštěvníkům ukázkově předvedl, zahrozil, zachřestil bodlinami a pak se uchýlil do soukromí své ubikace, protože denní světlo nemá moc rád.Současně s expozicí dikobrazů byla zpřístupněna terasa restaurace Gaston, která je symbolicky věnována památce slavného povodňového zvířete, lachtaního samce Gastona.

Nakonec paní Dana Zátopková popřála želvičce Žužu i dikobrazovi, aby se jim a ostatním zvířecím obyvatelům zoo dobře dařilo a aby je chodili obdivovat jen přátelští a hodní návštěvníci.

.

Otevření expozice dikobrazů a restaurace Gaston, křtiny želvy pardálí - 30.7.2005


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru