Nejvyšší ocenění pro Zoo Praha. WAZA vyznamenala její dlouholetý přínos v záchraně koní Převalského

Ostatní články

Zoo Praha  |  12. 10. 2021


Zoo Praha je od dnešního dne držitelem nejvyššího ocenění Světové asociace zoologických zahrad a akvárií WAZA Conservation Award. Získala jej za projekt Návrat divokých koní a za dlouholetý přínos k záchraně koně Převalského. Historicky jde teprve o šesté udělení tohoto světově největšího vyznamenání pro zoologické zahrady.

Historicky jde teprve o šesté udělení tohoto světově největšího vyznamenání pro zoologické zahrady. WAZA Conservation Award získala Zoo Praha za svůj projekt Návrat divokých koní. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Historicky jde teprve o šesté udělení tohoto světově největšího vyznamenání pro zoologické zahrady. WAZA Conservation Award získala Zoo Praha za svůj projekt Návrat divokých koní. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

„Udělení WAZA Conservation Award je událostí, která přesahuje prostředí zoologických zahrad a která nemá význam jenom pro Prahu. A nic mi neudělá větší radost, než když alespoň malým dílem přispěje k tomu, aby ochraně biodiverzity byla věnována větší pozornost,“ sděluje první dojmy z ocenění ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Seznam držitelů plakety WAZA Conservation Award se nově rozrostl o Zoo Praha a Návrat divokých koní. Pod tímto názvem sice obvykle vnímáme aktivity poslední dekády, zejména přepravu koní Převalského do Mongolska, ale nemůže být pochyby o tom, že nejvyšší ocenění je dnes v Praze s přihlédnutím k veškerým zásluhám naší zoo na záchraně koně Převalského, tedy za to, co prochází téměř celou její devadesátiletou historií.“

Zoo Praha získala nejvyšší ocenění WAZA Conservation Award za svůj dlouholetý přínos v záchraně koně Převalského. Do Mongolska se již v rámci českých transportů podařilo přepravit třicet čtyři koní. Na fotografii s oceněním ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Foto: Monika Dolejšová, Zoo Praha

Kůň Převalského je posledním přežívajícím divokým druhem koně. Zoo Praha chová koně Převalského od svých počátků a od roku 1959 vede mezinárodní plemennou knihu. Ve spolupráci s Armádou ČR se Zoo Praha podařilo během devíti leteckých transportů přepravit do Mongolska třicet čtyři koní Převalského a přispět tak k ochraně druhu a obnově volně žijících populací přímo v místě původního výskytu. Současně Zoo Praha v poslední dekádě významně podporuje provoz a rozvoj Přísně chráněné oblasti Velká Gobi B, kam směřovala i většina jejích transportů a kde počet koní Převalského již překročil tři sta padesát.

„Své poděkování a vděk směřuji nejen k současným pracovníkům Zoo Praha, ale i k celým generacím jejich předchůdců. Stejně tak si poděkování zaslouží náš zřizovatel, hlavní město Praha, který pochopil, že snaha o ochranu biodiverzity je nejdůležitějším úkolem moderních zoologických zahrad. Zapomenout ovšem nemohu ani na mnoho našich partnerů a spolupracovníků u nás i ve světě. A v neposlední řadě je třeba poděkovat také všem návštěvníkům a příznivcům naší zoo,“ dodává ředitel Zoo Praha.

Zoo Praha již uskutečnila se spolupráci s Armádou ČR devět transportů koní Převalského do Přísně chráněné oblasti Velká Gobi B v Mongolsku. Počet jedinců tohoto posledního druhu divokého koně tak v místě přesáhl tři sta padesát. Foto: Václav Šilha, Zoo Praha

WAZA Conservation Award je oceněním pro členské organizace WAZA za mimořádný přínos v ochraně biodiverzity. Nominace má velmi přísná kritéria – instituce musí mít velmi kvalitní a komplexní ochranářské programy s jasně formulovanými cíli a zároveň vynikajícími výsledky. Musí dokonale naplňovat standardy WAZA a současně prokázat významnou aktivitu v oblasti ochrany in situ i ex situ a samozřejmě dbát na životní podmínky zvířat, jejich ochranu, udržitelnost životního prostředí či vzdělávání. Dosavadními držiteli WAZA Conservation Award jsou Georgia Aquarium v Atlantě (2020), Zoo Zürich (2019), Taronga Zoo (2018), Monterey Bay Aquarium (2017) a Durrell Wildlife Conservation Trust (2016).

Jak přispět

• Záchranné projekty Zoo Praha můžete podpořit zasláním libovolné částky na naše sbírkové konto Pomáháme jim přežít, číslo účtu 43 – 680 466 0247/0100.

• Podpořit ohrožené druhy můžete také nákupem vybraných suvenýrů a tiskovin v areálu Zoo Praha nebo na našem e-shopu.

• Zoo Praha také využívá systém DMS čili dárcovských SMS zpráv. Cena jednorázové DMS je 30, 60 nebo 90 Kč, na projekt pak putuje částka 29, 59 nebo 89 Kč. Zájemci mohou využít také variantu trvalého příkazu (každý měsíc se zvolená částka automaticky zašle na konto Zoo Praha). Tvar SMS zprávy je DMS OHROZENEDRUHY XX (XX = zvolená částka) a zasílá se na číslo 87 777.

• Pomáháte dokonce i prostou návštěvou zoo. Z každého vašeho vstupu totiž získáváme 5 Kč na naše sbírková konta, ze kterých financujeme projekty na ochranu ohrožených druhů.

• V areálu Zoo Praha můžete využít i speciální platební kiosky – dotykové obrazovky s integrovanou platební funkcí. Jsou umístěny na pěti stanovištích v areálu zoo a sami si vyberete, na který ze čtyř druhů (kůň Převalského, gorila nížinná, gaviál indický či laoš) budete chtít přispět.


Koně Převalského běží krajinou svých předků v Přísně chráněné oblasti Velká Gobi B v Mongolsku. Takový pohled bude již brzy realitou i ve stepi Altyn Dala ve středním Kazachstánu. Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha

První transporty koní Převalského z Evropy do Kazachstánu proběhnou letos v červnu v rámci projektu Návrat divokých koní 2024. Dva armádní letouny CASA s celkem osmi koňmi na palubě odstartují 3. června z letišť v Praze a...

Děkujeme, že přispíváte na pomoc ukrajinským zoologickým zahradám! Níže si můžete přečíst, jak jsou vybrané finanční prostředky využívány.




Přihlášení k newsletteru