Pražští ďábli pomáhají tasmánským čertům

Ostatní články

Lucie Dosedělová  |  18. 08. 2021


Zoo Praha představila projekt na podporu programu Save the Tasmanian Devil Appeal a vývoje vakcíny proti rakovině tváře, která ohrožuje ďábly medvědovité ve volné přírodě. V rámci kampaně se návštěvníci mohou těšit na nové zážitkové programy včetně večerního krmení ďáblů i s výkladem chovatele či na speciální ďábelský merch. Kampaní provází kresby všech čtyř pražských ďáblů medvědovitých – Aniseed, Laurel, Nutmeg a Sumac.

Projekt Pražští dábli pomáhají tasmánským čertům podpoří vývoj vakcíny proti rakovině tváře, která ohrožuje ďábly medvědovité ve volné přírodě. Na fotografii ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek s logem záchranného programu Save the Tasmanian Devil Appeal na jehož podporu část výtěžku z prodeje ďábelského merche půjde. Autor: Petr Hamerník, Zoo Praha Projekt Pražští dábli pomáhají tasmánským čertům podpoří vývoj vakcíny proti rakovině tváře, která ohrožuje ďábly medvědovité ve volné přírodě. Na fotografii ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek s logem záchranného programu Save the Tasmanian Devil Appeal na jehož podporu část výtěžku z prodeje ďábelského merche půjde. Autor: Petr Hamerník, Zoo Praha

„Endemickou populaci ďáblů na Tasmánii decimuje od konce minulého století vedle srážek s auty infekční rakovina obličeje. Delší dobu už Zoo Praha přispívá na odchov zdravých jedinců na malém izolovaném ostrově u Tasmánie. Jsme navíc druhou zoo v Evropě s vlastní malou skupinou ďáblů,“ přibližuje podporu ďáblů medvědovitých ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Chceme upozornit na potřebu ochrany tohoto druhu a také o tomto zajímavém zvířeti informovat veřejnost. Pomáháme financovat sledování populace a také odborníky, kteří se zabývají udržením této ‘archy Noemovy’.“

Tasmánští čerti do Zoo Praha přišli přímo z Tasmánie za významné pomoci australského chovatele Davida Schaapa ze záchranného projektu Save the Tasmanian Devil Appeal.

„V Zoo Praha máme tři samičky a jednoho samce. Pocházejí z chovné stanice na Tasmánii. Narodili se v roce, kdy tam pojmenovávali ďábly podle koření. V překladu se tedy jmenují paní Anýzová, Muškátová, Bobková a pan Škumpa,“ přibližuje pražskou skupinu zvířat jejich chovatel David Vala.

Právě jmény pražských čertů byla inspirována celá kampaň i merch. Část výtěžku z jeho prodeje půjde na podporu programu Save the Tasmanian Devil Appeal. Kromě originálních samolepek na kořenky, sešitů na recepty, triček a zástěr si mohou návštěvníci v areálu i na e-shopu zakoupit také Ďáblovo pivo vyráběné z tasmánského chmele v plzeňském pivovaru Raven.

„Myšlenka vyvinout vlastní pivo s motivy ďáblů, s tasmánským chmelem a s charitativním přesahem nás na jistý čas úplně pohltila. Přes Davida Schaapa, hlavního koordinátora chovu ďábla medvědovitého, jsme se spojili s The University of Tasmania a domluvili jsme se na spolupráci,“ popisuje příběh vzniku speciálního pivního setu poradce pro marketing Zoo Praha Vít Kahle.

Fanoušci Zoo Praha mohou spolu s novým ďábelským merchem na e-shopu i v prodejnách suvenýrů zakoupit i speciální Ďáblovo pivo z tasmánského chmele. Každé pivo v balení je inspirováno jedním z ďáblů v pražské zoo. Na fotografii chovatel David Vala. Autor: Petr Hamerník, Zoo Praha

Fanoušci Zoo Praha mohou kromě upomínkových předmětů s kresbami ilustrátorky Kateřiny Hrachovcové a zlatého moku zakoupit také nové zážitkové programy.

„Připravili jsme večerní prohlídku Darwinova kráteru, abychom mohli návštěvníkům představit expozici a zvířata v ní po zavírací době. Jako bonus uvidí večerní krmení naší skupiny ďáblů. A kdo by si chtěl vyzkoušet práci chovatele, máme nově v nabídce i tuto možnost,“ dodává chovatel Darwinova kráteru David Vala.

Ďábelský den pro návštěvníky

Zoo Praha také na neděli 22. srpna připravila v areálu Ďábelský den, kde představí nový merch návštěvníkům. Připraven bude i doprovodný program.

Od 9.00 do 12.00 mohou návštěvníci přinést do Vzdělávacího centra poblíž hlavního vchodu svého vlastnoručně vytvořeného ďábla. Může jít o libovolnou techniku. Každý odevzdaný výtvor bude odměněn drobným dárkem a ty nejlepší oceněny balíčky suvenýrů.

U běžeckého radaru si mohou nejen děti otestovat mezi 10.00 a 12.00 svou rychlost. Každý zúčastněný běžec obdrží drobnou odměnu. Ty nejrychlejší ze tří soutěžních kategorií oceníme suvenýry a balením Ďáblova piva.

Zoo Praha v rámci kampaně Pražští ďábli pomáhají tasmánským čertům nabízí návštěvníkům i večerní zážitkové krmení s výkladem chovatele Davida Valy. Autor: Petr Hamerník, Zoo Praha


Koně Převalského běží krajinou svých předků v Přísně chráněné oblasti Velká Gobi B v Mongolsku. Takový pohled bude již brzy realitou i ve stepi Altyn Dala ve středním Kazachstánu. Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha

První transporty koní Převalského z Evropy do Kazachstánu proběhnou letos v červnu v rámci projektu Návrat divokých koní 2024. Dva armádní letouny CASA s celkem osmi koňmi na palubě odstartují 3. června z letišť v Praze a...

Děkujeme, že přispíváte na pomoc ukrajinským zoologickým zahradám! Níže si můžete přečíst, jak jsou vybrané finanční prostředky využívány.




Přihlášení k newsletteru