Výjimečný projekt na dobu karantény: Krátce ze zoo

Ostatní články

Petra Sivová  |  20. 03. 2020


Skvělé ohlasy návštěvníků a příznivců Zoo Praha mají krátká videa, která na sociálních sítích zveřejňují její zaměstnanci v čele s ředitelem. Krátká videa pořízená pouze mobilními telefony zachycují různé aspekty života v zoologické zahradě uzavřené pro veřejnost. Týkají se pochopitelně především zvířat a poskytují zájemcům informace, poučení a rovněž v době karantény vítané rozptýlení. Denně je publikováno šest videí o stopáži od půl minuty do dvou minut. Všechna tato videa agreguje kanál Krátce ze zoo na YouTube.

K nejúspěšnějším videím patří ta s gorilí rodinou, zejména Richardem. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha. K nejúspěšnějším videím patří ta s gorilí rodinou, zejména Richardem. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha.

„Po uzavření Zoo Praha v pátek 13. března jsme začali být dotazováni, zda nějakým způsobem nezprostředkujeme dění uvnitř,” vysvětluje iniciátor projektu, ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Začali jsme proto uvažovat o různých internetových přenosech. To by však znamenalo, že se po areálu zoologické zahrady budou pohybovat další lidé, kteří by je zajišťovali. Naším cílem přitom bylo, aby zde naopak bylo lidí co nejméně; naším cílem je předejít šíření nákazy. Proto jsem v pondělí 16. března bez dlouhého rozmýšlení zkusil na telefon natočit úplně jednoduché krátké video a zveřejnil jsem ho na Facebooku. Pak jsem udělal druhé a třetí. K mému překvapení si tato improvizovaná videa našla své diváky. A když mi zajímavé záběry začali posílat i kolegové-chovatelé, rozhodli jsme se provozovat YT kanál složený z kratičkých příspěvků ze Zoo Praha.”

V zavřené Zoo Praha je nyní provoz omezen na minimum; v jejím areálu pracují hlavně ti, kdo mají na starost zvířata a nejzákladnější provoz: kurátoři, chovatelé, veterinář, krmiváři, údržbáři a podobně. Hrubým odhadem je nyní v zahradě ve srovnání s obvyklým stavem asi třetina pracovníků.
Kanál Krátce ze zoo najdete ZDE.

Diváky také hodně zaujalo video z výběhu ledních medvědů. Foto: Roman Vodička, Zoo Praha.


Koně Převalského běží krajinou svých předků v Přísně chráněné oblasti Velká Gobi B v Mongolsku. Takový pohled bude již brzy realitou i ve stepi Altyn Dala ve středním Kazachstánu. Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha

První transporty koní Převalského z Evropy do Kazachstánu proběhnou letos v červnu v rámci projektu Návrat divokých koní 2024. Dva armádní letouny CASA s celkem osmi koňmi na palubě odstartují 3. června z letišť v Praze a...

Děkujeme, že přispíváte na pomoc ukrajinským zoologickým zahradám! Níže si můžete přečíst, jak jsou vybrané finanční prostředky využívány.




Přihlášení k newsletteru