Aplikace iNaturalist pomůže s mapováním přírody v areálu zoo

Ostatní články

Helena Petáková  |  06. 04. 2019


V Zoo Praha začíná velké mapování volně žijících živočichů a rostlin. Díky aplikaci iNaturalist se do něj může zapojit každý. Akce je zároveň přípravou na mezinárodní klání City Nature Challenge.

Zdroj: storybench.org Zdroj: storybench.org

Aplikace iNaturalist je nástroj na určování živočichů a rostlin a současně pomocník vědců i ochránců přírody, protože sesbíraná data se přelévají do jejich databází. Jak s touto aplikací pracovat, budou v Zoo Praha po všechny dubnové víkendy a potom i celý poslední dubnový týden vysvětlovat lektoři ve stánku poblíž jezírka u waldrapů (ibisů skalních). Zároveň představí i projekt City Nature Challenge, jehož cílem je zjistit, jak bohatá a unikátní je příroda ve městech.

Pro pozorování pražské městské přírody je areál zoo naprosto ideální. Vzhledem k rozmanitosti fauny a flóry, která se v Trojské kotlině přirozeně vyskytuje, lze areál Zoo Praha bez nadsázky označit za „hotspot biodiverzity“ nejen v rámci Prahy, ale i Čech. Proto také pražská zoo v rámci aplikace iNaturalist zřídila vlastní skupinu Nature in the Prague Zoo, kde se budou shromažďovat fotografie živočichů a rostlin volně žijících v areálu.

Fotografie pořízené od 26. a 29. dubna 2019 budou pak zároveň zařazeny do soutěže City Nature Challenge, v níž vyhrává město, kterému se v daném termínu podaří pomocí aplikace iNaturalist zaznamenat největší počet pozorování (fotografií) živé přírody. Aby se vaše pozorování započítalo, přihlaste se zde.

V letošním roce se akce účastní více než 160 měst z celého světa, včetně Prahy. Hlavním českým organizátorem je Národní muzeum, Zoo Praha je hlavním partnerem projektu.


Koně Převalského běží krajinou svých předků v Přísně chráněné oblasti Velká Gobi B v Mongolsku. Takový pohled bude již brzy realitou i ve stepi Altyn Dala ve středním Kazachstánu. Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha

První transporty koní Převalského z Evropy do Kazachstánu proběhnou letos v červnu v rámci projektu Návrat divokých koní 2024. Dva armádní letouny CASA s celkem osmi koňmi na palubě odstartují 3. června z letišť v Praze a...

Děkujeme, že přispíváte na pomoc ukrajinským zoologickým zahradám! Níže si můžete přečíst, jak jsou vybrané finanční prostředky využívány.




Přihlášení k newsletteru