Pro koně Převalského vzniká výběh na Dívčích hradech

Ostatní články

Helena Petáková  |  02. 10. 2018


Projekt chovu koní Převalského na Dívčích hradech získává konkrétní obrysy. Na ploše téměř 20 ha už roste ohrada a Zoo Praha zahájila také monitoring místní fauny a flóry. První pasoucí se převaláky by zde mohli návštěvníci obdivovat v roce 2020.

Architekt Radim Karásek se nechal inspirovat neobyčejným příběhem návratu koně Převalského zpět do volné přírody a stavbám (v tomto případě zázemí s dvorky) dal asymetrické formy a ekologický charakter. Vizualizace: ARW pb Architekt Radim Karásek se nechal inspirovat neobyčejným příběhem návratu koně Převalského zpět do volné přírody a stavbám (v tomto případě zázemí s dvorky) dal asymetrické formy a ekologický charakter. Vizualizace: ARW pb

Plány na vybudování nového výběhu pro koně Převalského, na jehož záchraně a návratu do volné přírody se významnou měrou podílí, představila Zoo Praha veřejnosti vloni na konci července. Na základě architektonického návrhu společnosti ARW pb nyní na náhorní plošině Dívčích hradů probíhají první stavební práce. Postupně zde vyroste ohrada, přístřešek pro koně a objekt zázemí s dvorky. Projekt, který klade velký důraz zejména na ekologický charakter staveb, počítá také s bezbariérovými vyhlídkami a rozhlednou, aby mohli návštěvníci sledovat koně ze všech stran.

Podle ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka nabízí zvolená lokalita pro chov koní Převalského ideální podmínky: „Jsou to krásná místa s bohatou historií – a převaláci jim určitě budou slušet. Nemluvě o tom, že by se díky nim mohla na místo někdejšího pole vrátit původní flóra a fauna.“

Pozůstatky unikátních stepních společenství rostlin a živočichů bude Zoo Praha po celou dobu výstavby komplexu monitorovat za pomoci partnerských organizací. Vypásání vegetace koňmi by pak v této lokalitě mělo vést k obnově a rozšíření původních společenstev.

Koně Převalského by na náhorní plošinu mohli být vypuštěni za dva roky, jakmile budou vybudovány ohrady a zázemí a dostatečně vzroste vegetace. V první fázi by se mělo jednat o tři až pět klisen, později by k nim měl přibýt chovný hřebec.

Projekt revitalizace Dívčích hradů od počátku podporují zástupci magistrátu hl. m. Prahy i pražských městských částí. „Rád bych poděkoval všem, kdo nám s tímto projektem pomáhají, zejména starostovi Prahy 4 Petru Štěpánkovi, náměstkovi primátorky hl. m. Prahy Petru Dolínkovi a starostovi Prahy 5 Pavlu Richterovi,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Pro koně Převalského vzniká výběh na Dívčích hradech


Koně Převalského běží krajinou svých předků v Přísně chráněné oblasti Velká Gobi B v Mongolsku. Takový pohled bude již brzy realitou i ve stepi Altyn Dala ve středním Kazachstánu. Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha

První transporty koní Převalského z Evropy do Kazachstánu proběhnou letos v červnu v rámci projektu Návrat divokých koní 2024. Dva armádní letouny CASA s celkem osmi koňmi na palubě odstartují 3. června z letišť v Praze a...

Děkujeme, že přispíváte na pomoc ukrajinským zoologickým zahradám! Níže si můžete přečíst, jak jsou vybrané finanční prostředky využívány.




Přihlášení k newsletteru