Díky starým mobilním telefonům a tabletům putovalo na záchranné projekty Zoo Praha již 692 800 korun

Ostatní články

Helena Petáková  |  29. 08. 2018


Zoo Praha ve spolupráci se společností REMA Systém, a. s., již několik let organizuje sběr starých mobilních telefonů a tabletů. Od roku 2010 se takto podařilo shromáždit 69 280 kusů a za každé odevzdané mobilní zařízení putuje 10 Kč na sbírkové konto „Pomáháme jim přežít“. Záchranné projekty Zoo Praha se tak podařilo podpořit celkovou částkou 692 800 Kč. Úspěšný projekt pokračuje dál a navíc ho tuto sobotu oslavíme i Ekologickým dnem pro rodiny s dětmi.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Ochrana kriticky ohrožených goril nížinných a dalších druhů ve střední Africe je jedním ze stěžejních in situ projektů pražské zoo. Jedinečná africká fauna je ohrožována nejen kácením deštných pralesů a pytláky, ale i těžbou kobaltu, suroviny potřebné pro výrobu elektroniky.

Díky prostředkům ze sbírkového konta „Pomáháme jim přežít“ může Zoo Praha rozvíjet aktivity ve střední Africe, jejichž těžištěm je pomoc strážcům kamerunské biosférické rezervace Dja, kteří s nasazením vlastních životů chrání gorily a další zvířata před pytláky, a především environmentální vzdělávání mladých generací.

„Od roku 2013 provozujeme v Kamerunu Toulavý autobus, který přepravuje děti do záchranné stanice pro primáty v Méfou a do zoologické zahrady Mvogt-Betsi, aby viděly gorily jinak než jako maso na talíři či zdroj obživy pytláků,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Za ta léta dostal autobus pořádně zabrat a letos jsme ho vyměnili za nový, spolehlivější model z roku 2015. Autobus se právě vylodil v přístavu v Douale, a jakmile projde procesem proclení, předáme ho místním partnerům,“ dodává Miroslav Bobek.

O možnostech pomoci ohroženým druhům zvířat a významu recyklace se zájemci dozvědí více na Ekologickém dnu, který se koná v Zoo Praha poslední prázdninovou sobotu 1. září na piknikové louce u voliéry supů. Rodiny s dětmi čekají třídící aktivity, zábavně-edukační kvíz, skákací hrad nebo workshop Trash Made, na kterém se naučí z elektroodpadu vytvářet šperky a doplňky, a dát tak starým věcem novou tvář. Akci pořádá společnost REMA Systém, a. s., dlouholetý partner Zoo Praha v oblasti recyklace. Hlavním smyslem činnosti REMA Systému je ochrana životního prostředí zabezpečením efektivní recyklace odpadů elektrických a elektronických zařízení.


Planoucí útesy v Gobi. Foto: David Broda

Součástí nové expozice Gobi v horní části Zoo Praha je ukázka světově významné paleontologické lokality. Americká expedice z roku 1923 definitivně potvrdila existenci zkamenělých dinosauřích vajec a také dala jméno ohromujícím...

Koně Převalského běží krajinou svých předků v Přísně chráněné oblasti Velká Gobi B v Mongolsku. Takový pohled bude již brzy realitou i ve stepi Altyn Dala ve středním Kazachstánu. Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha

První transporty koní Převalského z Evropy do Kazachstánu proběhnou letos v červnu v rámci projektu Návrat divokých koní 2024. Dva armádní letouny CASA s celkem osmi koňmi na palubě odstartují 3. června z letišť v Praze a...




Přihlášení k newsletteru