Stanovisko UCSZOO k chovu velkých kočkovitých šelem v České republice

Ostatní články

Zoo Praha  |  24. 07. 2018


Tygr střelený do oka a následně do krku, kosti, kůže i hnijící maso, nádoby na vyvařování tygřího masoxu… Detaily ze zásahu České inspekce životního prostředí, Celní správy ČR a Policie ČR u Ludvíka Berouska a dalších obviněných není třeba popisovat. Díky médiím je dnes zná snad každý.

Že podobné odhalení dříve nebo později přijde, se bohužel dalo očekávat. Navíc je tento případ podle všeho pouze vrcholkem ledovce. Chov velkých kočkovitých šelem je v ČR velice rozšířený a velmi často probíhá v nevyhovujících podmínkách a/nebo čistě pro zisk. Nejde jen o „chovatele“, kteří jsou schopni držet tygra v kleci o rozměrech čtyři krát pět metrů, ale také o různé privátní „zooparky“, „bioparky“ a „mazlící zoo“.

Jistě ne každé tygře nebo lvíče, které je v podobných zařízeních nabízeno návštěvníkům k pomazlení a k fotografování, skončí na „jatkách“ a ve vývarech, ovšem faktem je, že zrovna tygři se v českých soukromých chovech dožívají nesrovnatelně nižšího věku než tygři v zoologických zahradách. A faktem je také to, že odebrání tygřete či lvíčete matce a jeho půjčování na mazlení přinejmenším hraničí s jeho týráním a dělá z něj psychického mrzáka.

Právě různé pochybné chovy, „mazlící a kontaktní zoo“ tvoří základnu ledovce, jehož vrcholek reprezentuje Ludvík Berousek se svými společníky. Asi téměř nikoho v této zemi nenapadne léčit si hemoroidy tygřím tukem. Zato jít do zvěřince, tam se pomazlit s lvíčetem a na sociálních sítích vystavit pár fotografií, je naprosto běžná záležitost. Bohužel většina těch, kdo se s lvíčaty anebo tygřaty takhle fotografují, vůbec netuší, že tím zvířatům rozhodně nepomáhají. Právě naopak. A majitelé různých zvěřinců je v jejich omylu ještě utvrzují výmysly o tom, jak lvy a tygry zachraňují. Nic není vzdálenější pravdě.

Případ Berouska a spol. by tedy měl vést k hlubšímu zamyšlení a změně postojů. Na prvním místě je však změna nyní naprosto nedostatečné legislativy. K volání po těchto změnách se tímto připojuje i Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO).

 

Členy UCSZOO jsou následující zoologické zahrady: Zoo Brno, Zoo Děčín, Safari-Park Dvůr Králové, Zoo Hodonín, Zoo Jihlava, Zoo Hluboká nad Vltavou, Zoopark Chomutov, Zoo Chleby, Zoo Liberec, Zoo Olomouc, Zoo Ostrava, Zoo Plzeň, Zoo Praha, Zoo Ústí nad Labem, Zoopark Vyškov, Zoo Zlín, Národná Zoo Bojnice, Zoo Bratislava, Zoo Košice, Zoo Spišská Nová Ves.

 

Kontakty:


Koně Převalského běží krajinou svých předků v Přísně chráněné oblasti Velká Gobi B v Mongolsku. Takový pohled bude již brzy realitou i ve stepi Altyn Dala ve středním Kazachstánu. Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha

První transporty koní Převalského z Evropy do Kazachstánu proběhnou letos v červnu v rámci projektu Návrat divokých koní 2024. Dva armádní letouny CASA s celkem osmi koňmi na palubě odstartují 3. června z letišť v Praze a...

Děkujeme, že přispíváte na pomoc ukrajinským zoologickým zahradám! Níže si můžete přečíst, jak jsou vybrané finanční prostředky využívány.




Přihlášení k newsletteru