Sdělení Zoo Praha

Ostatní články

Zoo Praha  |  27. 09. 2016


Jsme připraveni zahájit výstavbu Nového pavilonu goril. Bohužel, kvůli obstrukcím Městské části Praha-Troja, to není možné a prodlužuje se tak doba, po kterou jsou naše gorily ohroženy na životě případnou povodní.

Zdroj: Zoo Praha Zdroj: Zoo Praha

Stávající Pavilon goril byl bohužel před lety nešťastně umístěn v nejnižším místě areálu Zoo Praha. V roce 2002 byl během povodně zcela zaplaven a utopil se v něm gorilí sameček Pong. Podruhé došlo k zaplavení pavilonu při povodních v roce 2013 a celá gorilí rodina se opět ocitla ve vážném ohrožení.

Nový pavilon goril by se v letošním roce již mohl začít stavět – nebýt odvolání proti rozhodnutí o umístění stavby, která podala Městská část Praha-Troja a s ní dva spolky. Zoo Praha s těmito odvoláními jednoznačně nesouhlasí. Odvolání jsou nedůvodná a veškeré v nich uvedené námitky neopodstatněné a zástupné. Záměr stavby nového pavilonu je zpracován kvalitně s veškerou odbornou erudicí, což ostatně dokládají vyjádření relevantních orgánů. Nový pavilon je velmi citlivě navržen i s ohledem na krajinný ráz, který nijak nenarušuje.

Prostředky na výstavbu Nového pavilonu goril uvolnil zřizovatel Zoo Praha, tedy Magistrát hl. m. Prahy, a přispělo na něj rovněž 17 659 jednotlivých dárců z řad veřejnosti částkou 31 061 685 Kč.


Orangutan sumaterský. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Hlavní sezóna Zoo Praha je oficiálně zahájena a spolu s ní se množí dotazy veřejnosti: Kdy je nejlepší do zoo vyrazit? Jak se vyhnout frontě u pokladny? Dají se využít nějaké slevy? Na tyto i na další otázky proto odpovídáme v...

Kámen s petroglyfy v oblasti Velká Gobi B. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Kámen umístěný v expozici Gobi vedle výběhu koní Převalského je vyzdobený petroglyfy znázorňujícími kozorožce a další tvory či objekty. Jde o repliku skutečného kamene z Mongolska, který v roce 2022 objevil ředitel pražské zoo...




Přihlášení k newsletteru