Nebezpečné známosti u varanů komodských

Novinky u zvířat

Zuzana Karlíková  |  30. 03. 2016


U varanů komodských - stejně jako u jiných zvířat a koneckonců i lidí - může první setkání budoucích partnerů skončit úspěchem nebo také pořádným fiaskem. V Zoo Praha se proto napjatě očekávalo, jak dopadne první schůzka samic Raunchy a Stříbřenky se samcem Rakastanem. Tento sameček je totiž oproti samicím nejen mladší a drobnější, ale také velmi plachý, a proto měli chovatelé jisté pochybnosti o úspěchu setkání.

Varan komodský. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Varan komodský. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Sameček Rakastan se vylíhl 5. srpna 2011 v Los Angeles a do Prahy přijel v rámci vzájemné výměny v červnu následujícího roku. V porovnání s pražskými vrstevníky byl od začátku slabší a trochu neduživý. Samice Raunchy a Stříbřenka pocházejí z chovu pražské zoo a vylíhly se 22. a 26. srpna 2010. Tato trojice také zažila evakuaci při povodních v roce 2013.

Na konci roku 2015 přišel u mladých samiček konečně ten pravý čas pro první zabřeznutí. U varanů je velmi důležité tuto příležitost nepromeškat, protože se tím zároveň předchází možným reprodukčním potížím, které by v budoucnosti mohly nastat. Na drobného plachého samečka tak ale byla připravena náročná zkouška. Hrozilo totiž nebezpečí, že samice mladého samce nepřijmou nebo dokonce napadnou. „Celé trio bylo od listopadu 2015 umístěno v karanténě v boxech tak, aby byli ve vizuálním i pachovém kontaktu a seznámili se,“ popisuje přípravy na setkání tváří v tvář kurátor plazů Petr Velenský.

Začátkem března byli všichni tři varani přemístěni do výběhu v zázemí, avšak samice zůstaly uzavřené v boxech a samečkovi tak bylo umožněno zvyknout si na nové prostředí a přijmout ho za své teritorium. Po týdnu pak byli všichni tři jedinci nejdříve pro jistotu důkladně nakrmeni a následně byly samice konečně vypuštěny k samci. „K našemu velkému překvapení se samec od začátku nechoval k samicím submisivně. 20. března jsme pozorovali první náznaky námluv, ty se stupňovaly, samice Raunchy začala reagovat pozitivně a 26. března došlo k páření,“ uvádí kurátor plazů Petr Velenský.

Rakastan tedy ve své velké životní zkoušce uspěl a zhruba za měsíc se tak možná se samičkou Raunchy dočkají své první snůšky.


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru