Dva týdny s ibisy skalními

Novinky u zvířat

Zuzana Karlíková  |  16. 03. 2016


Pražské zoo se podařilo odchytit všech 18 uprchlíků

Poslední ibis odchycen. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Poslední ibis odchycen. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

V noci na úterý 1. března poškodil těžký mokrý sníh voliéru, ze které uletělo 18 ibisů skalních. Vzácní ibisové se doslova rozlétli všemi směry po Praze a širším okolí. Zoo okamžitě reagovala prosbou o pomoc a vzápětí se spustil příval telefonátů a solidarity, kterou nikdo nečekal. Po necelých dvou týdnech se tak, díky společnému úsilí pracovníků zoo a dobrovolníků z řad široké veřejnosti, podařilo téměř nemožné - všichni uniklí ibisové se, teď již jako celebrity, navrátili zpět do pražské zoo.

Hashtag ‪#‎ibisdozoo se stal hitem a lidé se doslova předháněli v hlášení aktuálních pozic uprchlých ibisů. Za necelé dva týdny tak celá akce skončila pohádkovým happyendem. „Je to ohromný a neočekávaný úspěch, za který vděčíme jak nasazení našich pracovníků, tak ohromné pomoci ze strany veřejnosti i médií. Všem jim děkuji,“ říká ředitel Zoo Praha, Miroslav Bobek.‬‬‬

Nejdále od zoo, vzdušnou čarou zhruba 25 km, doletěl ibis, který byl odchycen až v Letech u Dobřichovic. Zatímco někteří jedinci se několik dní pohybovali přímo v areálu zoo nebo v jeho blízkém okolí, ibis odchycený 2. března v Zápech u Brandýsa, urazil za jediný den přes 20 km! Do odchytů se kromě zkušených pracovníků pražské zoo zapojili i nadšenci z řad veřejnosti. Například nadstrážmistr Adam Šimůnek za ibisem neohroženě vyšplhal na desetimetrové lešení a v Hostivaři se odchyt ibisa podařil ornitologům z Kroužkovací stanice Národního muzea. Bez pomoci desítek takovýchto nadšenců, by bylo nemožné vrátit všechny ibisy zpět do pražské zoo.

Kromě osvědčené nárazové sítě, kterou ornitologové pro odchyt ptáků běžně využívají, bylo na některých místech potřeba odchyt přizpůsobit podmínkám a na řadu tak přišly i zajímavější metody. Například k odchytu ibisů sedících na zemi nebo na střeše, byl použit speciálně upravený podběrák. Ibisa poletujícího ve volném prostranství odchytili pracovníci zoo vystřelovacími sítěmi. V prostorách ruzyňského letiště pomohl při odchytu dalšího uprchlíka dokonce sokolnický dravec s ovázanými spáry, aby se tak předešlo zranění ibisa.

Právě příběh mladého ibisa odchyceného na letišti měl ale smutný konec. Zřejmě následkem nezkušenosti spolykal hladový pták množství cizorodých předmětů – například kovovou podložku nebo kousky skla. Následkem toho došlo k obstipaci střev a mladý ibis nakonec uhynul. Po této události dostali všichni ostatní ibisové preventivně preparáty pro snadnější vyloučení případných cizorodých předmětů a všichni navrátilci jsou také rentgenováni. Nyní již můžeme s úlevou konstatovat, že všichni ibisové navrácení do zoo, jsou mimo ohrožení života.

Ačkoliv jsou všichni ibisové zpět v zahradě, do své původní voliéry se vrátí až po její rekonstrukci. Již nyní jsou ale někteří z nich k vidění ve voliéře situované naproti výběhu tapírů čabrakových.

Od poloviny dubna se ibisové objeví také v Gočárových domech. Zde proběhne, jako poděkování všem, kdo se na návratu ibisů do zoo podíleli, výstava Ibis do zoo, mapující jejich dobrodružnou cestu. Pokud jste vyfotografovali či natočili některého z uprchlých ibisů, uvítáme, když nám své záběry zašlete na email ibis@zoopraha.cz.

 Ibis v centru Prahy. Foto: Petr Macek

Ibis do zoo


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru