Vzácní lvi z Indie pouze v Zoo Praha

Novinky u zvířat

Zoo Praha  |  16. 12. 2015


Pražská zoologická zahrada slaví další významný mezinárodní úspěch. Několikaletá složitá diplomatická jednání byla završena příchodem vzácných lvů z indického státu Gudžarát.  Poprvé po více než dvaceti letech se tak do Evropy podařilo dovézt čistokrevné lvy indické přímo z jejich vlasti.  Jamvana, Suchi a Ginni mohou návštěvníci pražské zoo vidět v Pavilonu šelem a plazů.

Vzhledem ke svému indickému původu je Jamvan pro evropský chov nesmírně cenný.  Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Vzhledem ke svému indickému původu je Jamvan pro evropský chov nesmírně cenný. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Získání tří mladých a nepříbuzných lvů indických z indického Gudžarátu je pro celý Evropský záchovný program klíčové. Evropské chovy vzešly z pouhých devíti zakladatelů a nutně potřebují oživit novou krví. Tomu by měl dopomoci právě příchod samce Jamvana se samicemi Ginni a Suchi.

Všichni tři lvi se narodili v lidské péči a přicestovali do Prahy ze Zoo Sakkarbaug. Ta se nachází v blízkosti národního parku Girský les v indickém Gudžarátu, jediném místě, kde lvi indičtí ještě žijí ve volné přírodě. Odtud také pocházejí rodiče, resp. prarodiče lvího tria. Zoo Sakkarbaug je nejúspěšnějším chovatelským zařízením lva indického, momentálně chová 56 těchto lvů.

„Lvi jsou bohatstvím Gudžarátu i celé Indie, a že byli poskytnuti právě nám, je ohromnou poctou Zoologické zahradě hl. m. Prahy a celé České republice,“ řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Lev Jamvan se narodil 5. dubna 2012 v Rampaza Genepool Centre, chovném zařízení v indickém Gudžarátu, a později byl převezen do Zoo Sakkarbaug. Lvice Ginni se narodila 20. května 2012 přímo v Zoo Sakkarbaug a lvice Suchi přišla na svět na stejném místě 3. května 2010.

Do Prahy přicestovali vzácní lvi v pátek 30. října 2015. V prvních dnech po příletu si zvykali na nové prostředí a chovatele každý zvlášť, v samostatných ubikacích, které se však v případě lvic nacházely těsně vedle sebe. Výhled do návštěvnického prostoru měli lvi zpočátku zakrytý rákosovou rohoží, aby si na něj zvykali postupně.

Čtyři dny po příletu se chovatelé pražské zoo rozhodli pustit obě lvice k sobě – poprvé se tak Ginni a Suchi setkaly ve společném prostoru. Seznámení proběhlo velmi klidně a od té doby sdílejí lvice jednu expozici, pouze na krmení je chovatelé rozdělují. Přibližně týden po příletu jsme začali pomalu odstraňovat rákosovou clonu, což bylo pro obě lvice veliké zpestření. Začaly pozorovat dění v návštěvnické chodbě i ještěry v protějším teráriu.

Lev Jamvan se do expozičních boxů nastěhoval o něco později a jeho adaptace trvala o trochu déle než u lvic. Jakmile se Jamvan objevil v sousedství lvic, vzbudil u nich velký zájem, zejména u lvice Ginni, se kterou byl pohromadě již v Indii. Také Suchi si však v některých případech chodí lehnout až k seznamovací mříži do jeho blízkosti.

Nyní, měsíc a půl od chvíle, kdy vzácná trojice dorazila do Zoo Praha, byla rákosová clona zakrývající expozici zcela odstraněna a návštěvníci pražské zoo tak již mohou v Pavilonu šelem a plazů spatřit lvy na vlastní oči. Do venkovního výběhu se ovšem tyto unikátní velké šelmy podívají teprve s příchodem jara.

Vzácní lvi z Indie pouze v Zoo Praha


Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru