Mládě tapíra čabrakového – po pruzích přišly puntíky

Novinky u zvířat

Jana Ondrejechová  |  16. 10. 2015


Pražská zoo slaví narození dalšího hvězdného mláděte. Po malém tapírovi jihoamerickém, který sklidil úspěch díky atraktivnímu pruhovanému zbarvení srsti, se chovatelé Zoo Praha nově radují z mláděte tapíra čabrakového. To se narodilo včera ráno matce Indah a otci Nikovi. Už od této soboty mohou návštěvníci mládě i s matkou vidět v expozici. A že se tapíři čabrakoví svým vzhledem liší od jihoamerických, dokládá i zbarvení mláděte. Pruhy tentokrát vystřídaly roztomilé puntíky.

Zbarvení mláďat tapírů čabrakových je v hustém podrostu v přírodě výborným maskováním. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Zbarvení mláďat tapírů čabrakových je v hustém podrostu v přírodě výborným maskováním. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

„Na tuhle puntíkovanou hvězdu se těším ode dne, kdy jsme v srpnu roku 2010 pořídili pár tapírů čabrakových, narozených v Zoo Edinburgh. Jednalo se však o sourozence, a tak naděje na mládě přišla až s novým samcem Nikem v roce 2011. Při pohledu na toto úžasné mládě by si každý měl uvědomit, že tapír čabrakový patří k ohroženým druhům. Na vině je hlavně pěstování palmy olejné, přičemž palmový olej spotřebováváme v nespočtu výrobků, od potravin po kosmetiku. Mělo by být naší snahou jeho spotřebu omezovat. Proto také máme s provozovateli našich restauračních zařízení podmínku, že při přípravě jídel budou používat jiné druhy rostlinných olejů,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Puntíkované mládě tapíra čabrakového se narodilo ve čtvrtek 15. října ráno. Matkou mláděte je samice Indah, známá z kampaně Seznamte se a z knížky Hvězdy pražské zoo. Narodila se v září 2008 v Zoo Edinburgh a 26. srpna 2010 přicestovala coby ani ne dvouletá do Prahy. V současnosti je jí sedm let a včera narozené mládě je její první. Otcem mláděte je samec Niko, který se narodil v prosinci 1996 v Berlíně a do pražské zoo přicestoval 19. dubna 2011, aby se stal partnerem Indah.

V České republice v současnosti chová tapíry čabrakové pouze Zoo Praha a Zoo Zlín. V chovatelských institucích v Evropě nalezneme celkově 52 těchto zvířat, ale za poslední rok se v rámci evropských chovů narodilo pouze šest mláďat.

Pražská zoo chová tapíry čabrakové od roku 1967, ale pokusy o odchovy mláďat nebyly úspěšné. První (a dosud jediné) mládě tapíra čabrakového v Zoo Praha se narodilo v roce 1976, ale bohužel ještě ten den uhynulo. Nová éra chovu začala v roce 2010 s příchodem samice Indah.

Mláďata tapírů čabrakových se, podobně jako u jiných druhů tapírů, rodí s bílými pruhy a skvrnami. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Během posledních tří generací klesly počty tapírů čabrakových v přírodě na méně než polovinu. Na vině je především těžba exotického dřeva tropických stromů a velkoplošná přeměna nížinného deštného lesa na člověkem využívanou půdu, např. plantáže palmy olejné. Kvůli ní přišlo mnoho tapírů o domov, další zůstali odříznuti ve zbylých ostrůvcích lesa, kde jen těžko hledají vhodné partnery. Celkový počet zvířat se podle odhadů pohybuje okolo pouhých 5 000 jedinců, přežívajících v Barmě, Thajsku, Malajsii a na Sumatře. V ostatních částech svého původního areálu byl již tapír čabrakový vyhuben.

 


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru