Lachtaní mládě o víkendu dostane jméno

Novinky u zvířat

Zoo Praha  |  10. 09. 2015


Nadcházející sobota bude v pražské zoo patřit lachtanům. Své jméno dostane sameček lachtana jihoafrického, který se narodil 27. května a je momentálně jednou z hvězd nové kampaně Zoo Praha. První dva měsíce pobýval společně se svou mámou Abebou v zázemí, kde se v bezpečí mělkého bazénku seznamoval s vodou, ale již koncem srpna ho chovatelé mohli pustit do venkovního bazénu a představit ho veřejnosti. Návštěvníci také budou mít možnost poprvé vidět speciální cvičení s lachtanem Melounem.

Malý lachtan chodí dopoledne do venkovního bazénu. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Malý lachtan chodí dopoledne do venkovního bazénu. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

„Vnuk legendárního Gastona je jednou z hlavních hvězd závěru letošní hlavní sezóny," říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Dokud se nenaučil plavat, musel pobývat v zázemí, ale nyní už jeho dovádění v hlavním expozičním bazénu mohou sledovat všichni návštěvníci - a od soboty, kdy proběhne jeho křest, ho již budou znát i jménem. To vybrali naši chovatelé a je natolik překvapivé, že si ho asi zapamatuje úplně každý.“

„Sameček lachtana jihoafrického se narodil ve venkovní expozici okolo šesté hodiny ranní jako třetí mládě samice Abeby a samce Melouna. Porod byl velmi rychlý, trval přibližně 6 minut. Mláďata lachtanů po narození neumějí plavat a mají smáčivou srst, která do sebe vodu nasává. Do vody mohou až po přelínání, proto musel být sameček se svou matkou v zázemí, než jsme ho mohli pustit do venkovního bazénu,“ vysvětluje chovatel lachtanů Jakub Mezei.

Již od konce srpna je ale malý lachtánek k vidění pro návštěvníky a společně s ostatními členy rodiny dovádí v bazénu. Nastal proto čas, aby bylo představeno také jeho jméno. Křtiny proběhnou tuto sobotu 12. září ve 13:30 u expozice lachtanů. Kmotrem mláděte lachtana se stane herec Jiří Langmajer.

Pražská zoo si pro své návštěvníky na sobotu připravila i další novinku. Od 11:00 proběhne klasické komentované cvičení s lachtany, ale ve 13:00 se mohou těšit na speciální cvičení lachtana Melouna.

Program akce (u expozice lachtanů jihoafrických):

  • 11:00
    • komentované cvičení s lachtany
  • 13:00
    • speciální cvičení lachtana Melouna s chovatelem
  • 13:30
    • křtiny lachtaního mláděte

Lachtani jihoafričtí žijí v pražské zoo od roku 1991, kdy sem přišla skupina odrostlých mláďat, mezi nimiž byl i legendární Gaston. Gaston bohužel nepřežil tragické povodně v roce 2002, když se zároveň stal jejich nechtěným hrdinou.

Pražská zoo má ve své expozici momentálně šest lachtanů jihoafrických: samce Melouna, jeho matku Julinku, tchýni Báru, mládě Wendy a Abebu s malým samečkem.

Na návštěvníky Zoo Praha čeká v sobotu také speciální vystoupení lachtana Melouna. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha


V Rezervaci Dja se letos narodilo už druhé gorilí mládě! Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Svého pátého potomka přivedla na svět samice gorily nížinné Kijivu v pátek 12. dubna po půl jedné v noci. Mládě začalo krátce po porodu pít a zkušená matka o něj velmi dobře pečuje. 

Mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy je ve věku tří měsíců dobře pozorovatelné ve voliéře u Pavilonu tučňáků. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Zoo Praha právě odchovává mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy. Vylíhlo se zde na začátku letošního roku a po počátečních výkyvech v hmotnosti i občasné neochotě přijímat potravu je nyní ptáče vitální a prospívá. Zoo Praha...




Přihlášení k newsletteru