Gastonův vnuk se dnes poprvé ukázal návštěvníkům

Novinky u zvířat

Zoo Praha  |  26. 08. 2015


Lachtaní sameček, vnuk legendárního Gastona, se dnes poprvé podíval do venkovního bazénu. K překvapení chovatelů vlezl po krátké chvíli do vody a spokojeně si užíval s celou rodinou.

Malý lachtan, Gastonův vnuk, poprvé ve venkovním bazénu. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Malý lachtan, Gastonův vnuk, poprvé ve venkovním bazénu. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Malému lachtanovi, který se narodil v květnu samici Abebě, budou zítra tři měsíce a dárek dostal už dnes. Poprvé se podíval do venkovního bazénu, kde na něj kromě otce Melouna čekala celá rodina. Mládě je mohutné, už při narození vážilo šest kilo, a v současné době má kolem patnácti.

Do dnešního dne bylo pouze v zázemí, kde nejprve přivykalo vodě a poté se učilo plavat. Z počátku nebyl malý lachtan z vody moc nadšený a proto dnes chovatele překvapil. Očekávali, že se do velkého bazénu odváží až po několika dnech, ale za přispění staršího mláděte Wendy, vlezl do vody po několika málo minutách a krásně plaval. Z vody vylézal a zase se do ní vracel, jeho chování připomínalo tak trochu pštrosa. Nejprve vždy strčil do vody jenom hlavu a až po nějaké době za ní přesunul zbytek těla a šplouchnul dolů. Matka Abeba ho samozřejmě celou dobu bedlivě střežila.

Pokud nedojde k nějaké neočekávané události, uvidí návštěvníci další letošní hvězdu mláďat pražské zoo venku každý den dopoledne. Výjimkou je pátek, kdy se lachtanům čistí bazén.


V Rezervaci Dja se letos narodilo už druhé gorilí mládě! Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Svého pátého potomka přivedla na svět samice gorily nížinné Kijivu v pátek 12. dubna po půl jedné v noci. Mládě začalo krátce po porodu pít a zkušená matka o něj velmi dobře pečuje. 

Mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy je ve věku tří měsíců dobře pozorovatelné ve voliéře u Pavilonu tučňáků. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Zoo Praha právě odchovává mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy. Vylíhlo se zde na začátku letošního roku a po počátečních výkyvech v hmotnosti i občasné neochotě přijímat potravu je nyní ptáče vitální a prospívá. Zoo Praha...




Přihlášení k newsletteru