Gastonův vnuk se dnes poprvé ukázal návštěvníkům

Novinky u zvířat

Zoo Praha  |  26. 08. 2015


Lachtaní sameček, vnuk legendárního Gastona, se dnes poprvé podíval do venkovního bazénu. K překvapení chovatelů vlezl po krátké chvíli do vody a spokojeně si užíval s celou rodinou.

Malý lachtan, Gastonův vnuk, poprvé ve venkovním bazénu. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Malý lachtan, Gastonův vnuk, poprvé ve venkovním bazénu. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Malému lachtanovi, který se narodil v květnu samici Abebě, budou zítra tři měsíce a dárek dostal už dnes. Poprvé se podíval do venkovního bazénu, kde na něj kromě otce Melouna čekala celá rodina. Mládě je mohutné, už při narození vážilo šest kilo, a v současné době má kolem patnácti.

Do dnešního dne bylo pouze v zázemí, kde nejprve přivykalo vodě a poté se učilo plavat. Z počátku nebyl malý lachtan z vody moc nadšený a proto dnes chovatele překvapil. Očekávali, že se do velkého bazénu odváží až po několika dnech, ale za přispění staršího mláděte Wendy, vlezl do vody po několika málo minutách a krásně plaval. Z vody vylézal a zase se do ní vracel, jeho chování připomínalo tak trochu pštrosa. Nejprve vždy strčil do vody jenom hlavu a až po nějaké době za ní přesunul zbytek těla a šplouchnul dolů. Matka Abeba ho samozřejmě celou dobu bedlivě střežila.

Pokud nedojde k nějaké neočekávané události, uvidí návštěvníci další letošní hvězdu mláďat pražské zoo venku každý den dopoledne. Výjimkou je pátek, kdy se lachtanům čistí bazén.


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru