Mláďata varanů smaragdových

Novinky u zvířat

Jana Ondrejechová  |  17. 08. 2015


V sobotu se v pražské zoo vylíhla dvě mláďata varanů smaragdových. Jedná se o 33. a 34. mládě tohoto druhu v historii zoo. V chovu těchto trpasličích příbuzných varanů komodských má Zoo Praha velkou tradici.

Mládě varana smaragdového při vyndání z líhně. Foto: Petr Velenský, Zoo Praha Mládě varana smaragdového při vyndání z líhně. Foto: Petr Velenský, Zoo Praha

„Z vylíhnutých mláďat varanů smaragdových máme velkou radost, protože rozmnožení tohoto choulostivého druhu rozhodně není běžné. Na poslední mláďata jsme si museli počkat tři roky, než dospěla samička z další generace. Malí varánci váží 8 gramů, včetně dlouhého chápavého ocasu měří 22 cm a ve vajíčkách se vyvíjela 162 dní. Pravděpodobně se jedná o pár,“ říká o svých svěřencích kurátor plazů a obojživelníků Zoo Praha Petr Velenský.

Matka mláďat je odchovaná v Praze, otec přicestoval do pražské zoo loni z jihošpanělské Fuengiroly. Varani smaragdoví mají plemennou knihu (ESB) v rámci EAZA. Jsou chováni v 28 institucích v Evropě a jenom dvě z nich v posledním roce hlásily odchov.

V Zoo Praha se varani smaragdoví poprvé vylíhli v roce 1996 a tehdy to bylo první rozmnožení tohoto druhu v evropských zoologických zahradách. Chov od té doby kontinuálně pokračoval až po čtvrtou generaci mláďat. Kvůli zamezení příbuzenské plemenitby do něj byli postupně začleňováni i varani z dalších evropských chovů.

Na začátku července se poprvé v Praze také vylíhl pár blízce příbuzných varanů antracitových. Rodiče obou sesterských druhů je možno vidět v sousedících teráriích v Pavilonu šelem a plazů.

Inteligentní pohled očí nezapře predátora, byť predátora hmyzu. Foto: Petr Velenský, Zoo Praha


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru