Mládě hrabáče kapského prospívá

Novinky u zvířat

Zoo Praha  |  10. 08. 2015


Mládě hrabáče kapského, narozené v neděli 26. července, pravidelně pije od své matky Kvídy a úspěšně přibírá na váze. Aktuální hmotnost mláděte je více jak 2400 gramů, od svého narození tak přibralo více než jeden kilogram.

Malý hrabáč v pátém dni života. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha Malý hrabáč v pátém dni života. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

„Neočekávaná zpráva o narození hrabáče ve mně vzbudila radost i obavy. Malý hrabáč je úchvatný tvor, pro kterého nelze hledat přirovnání v reálném světě, nýbrž v pohádkách či ve fantasy, a desetiletá Kvída je jedním z mých nejoblíbenějších zvířat,“ říká o narození mláděte ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

„Kvída o své dva předchozí potomky v minulých dvou letech bohužel přišla; oba zahynuli čtvrtý den po narození. Ani tentokrát neměl malý hrabáč zrovna skvělé vyhlídky. Vážil pouze 1335 gramů, což bylo sice o padesát gramů víc než u loňského mláděte, ale stále ještě velmi málo,“ dodal k těžkým začátkům mláděte ředitel zoo.

Mládě po narození od své matky Kvídy nepilo a chovatelé mu tedy zkraje podávali roztok glukózy, aby se příliš rychle neunavilo. Po devíti hodinách, kdy se mládě stále nenapilo, začali chovatelé s dokrmováním osvědčenou náhražkou mateřského mléka.

„Hmotnost mláděte při porodu byla sice stále nižší, ale nad hranicí toho, jaká mláďata se v jiných chovech odchovávají. Potvrdilo se tím to, že Kvída s každým dalším porodem rodí větší a životaschopnější mláďata, v což jsme doufali,“ říká kurátorka Zoo Praha Barbora Dobiášová.

Hned po porodu přikládali chovatelé každé dvě hodiny mládě k samici tak, aby neztratili kontakt a aby zjistili, jestli by nezačalo pít samo. Také ručně odstříkávali mlezivo. Zprvu bylo mládě ke Kvídě přikládáno na kratší dobu, protože i přes vytápění nory na cca 32 stupňů stále prochládalo a bylo nutné ho dávat zpět do speciální vyhřívané bedny. Na umělém příkrmu začalo prospívat dobře a prakticky hned se podařilo zvrátit pokles hmotnosti a mládě začalo růst. Takto to pokračovalo až do devátého dne jeho života.  Mezitím chovatelé opouštěli mládě pouze na dobu od půlnoci do šesti hodin ráno. V pondělí 3. srpna dopoledne se pak konečně napilo od samice. Od té doby pije od matky samo a přikrmováno je v době, kdy je Kvída aktivní anebo pokud aktuálně nepřibere na váze.

„Kvída si také postupně osvojila mateřskou péči, s každým mládětem je pečlivější a dává větší pozor. Hrabáčí samice nebývají ke svým mláďatům moc ohleduplné, na Kvídu máme štěstí,  jiné samice nenechají mládě napít, pokud nespí, ale ona si opakovaně kvůli mláděti lehá i v době její noční aktivity. Způsob, jakým v současné době mládě odchováváme, vyžaduje velké chovatelské nasazení a mládě čeká ještě dlouhá cesta, než bude moci být považován za úspěšný. Celý tým však vyvíjí maximální úsilí, aby se vše podařilo, a detaily odchovu průběžně konzultuje se zahraničními kolegy,“ dodává Dobiášová.

V Zoo Praha se dosud podařilo odchovat 3 mláďata hrabáče kapského,  poslední v roce 2004 od zkušené samice Piety,  která přišla z Arnhemu již březí.

 

Mládě hrabáče kapského prospívá


Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru