Naděje pro bažanty Edwardsovy

Novinky u zvířat

Jana Ondrejechová  |  26. 05. 2015


Pražská zoo ve spolupráci s mezinárodními asociacemi a evropskými zoologickými zahradami zrealizovala transport čtyř jedinců bažantů Edwardsových do Zoo Hanoi. Jeden samec a tři samice včera vyrazili na cestu do Vietnamu, kde mají vytvořit páry s potomky posledního známého samce z volné přírody.

Bažant Edwardsův je v přírodě pravděpodobně vyhynulý. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Bažant Edwardsův je v přírodě pravděpodobně vyhynulý. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Bažanti Edwardsovi jsou v přírodě pravděpodobně vyhynulí a v chovech v lidské péči je jich méně než tisíc jedinců.

„Čtyři ptáci, které jsme do Vietnamu poslali, se mají spojit s potomky posledního samce pocházejícího z volné přírody a tím vytvořit základnu jedinců geneticky čisté linie. Ti by se v budoucnu mohli vrátit do volné přírody,“ vysvětluje kurátor ptáků Zoo Praha Antonín Vaidl.

Bažant Edwardsův je endemit Vietnamu, tedy nevyskytuje se nikde jinde na světě. Objeven byl v roce 1896 a ve třicátých letech byl dovezen do Evropy. Poslední známý jedinec tohoto druhu byl v přírodě odchycen v roce 1997 a umístěn do Zoo Hanoi. Jeho potomci tam žijí dodnes a právě s nimi mají pražští jedinci vytvořit geneticky čistou populaci.

Zoo Praha vede Evropskou plemennou knihu bažantů Edwardsových a tento druh chová nepřetržitě od roku 1949. Od té doby se zde vylíhlo 135 mláďat.

Do Vietnamu převezla pražská zoo bažanty Edwardsovy ve spolupráci s World Pheasant Association (WPA), European Conservation Breeding Group (ECBG), European Association of Zoos and Aquaria (EAZA), Zoo Hanoi, Zoo Bojnice, Zoo London, Fasanerie Erfurt, Zoo Plzeň a Weltvogelparkem Walsrode.

Kurátor ptáků Zoo Praha Antonín Vaidl umisťuje bažanta Edwardsova do transportní bedny. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha


Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Přejeme mu šťastnou cestu a o tom, jak se mu v novém domově daří, vás budeme průběžně informovat!

Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...




Přihlášení k newsletteru