Zachránění rybáci obecní v Zoo Praha

Novinky u zvířat

Jana Ondrejechová  |  15. 05. 2015


V pražské zoo jsou nově k vidění rybáci obecní, kteří byli uměle odchovaní z vajec zachráněných před loňskou povodní na východním Slovensku. V péči pražských chovatelů je třicet rybáků, což je momentálně největší skupina v Evropě.

Dvanáct rybáků obecných mohou návštěvníci pražské zoo nově vidět v expozičním celku Ptačí mokřady. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Dvanáct rybáků obecných mohou návštěvníci pražské zoo nově vidět v expozičním celku Ptačí mokřady. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Cesta zachráněných rybáků obecných do pražské zoo začala na Slovensku při loňských povodních. Zde byla v rámci záchranné akce sesbírána jejich vejce a převezena do slovenské Záchranné stanice pro zraněné živočichy Zázrivá. Vylíhnuté rybáky poté do České republiky v listopadu loňského roku přivezla Zoo Praha ve spolupráci se Zoo Bojnice a Zoo Plzeň.

Momentálně je všech třicet jedinců v pražské zoo, z toho dvanáct je nově k vidění v expozičním celku Ptačí mokřady. V rámci České a Slovenské republiky nemohou návštěvníci tento druh ptáků nikde jinde vidět. Rybáci obecní jsou chováni velmi zřídka v celé Evropě. Kromě Zoo Praha jsou pouze ve čtyřech dalších evropských zoologických zahradách.

Chovatelé mají v plánu zachráněné rybáky obecné dále rozmnožovat. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

V pražské zoo jsou nově k vidění rybáci obecní, kteří byli uměle odchovaní z vajec zachráněných před loňskou povodní na východním Slovensku. V péči pražských chovatelů je třicet rybáků, což je momentálně největší skupina v Evropě.

Cesta zachráněných rybáků obecných do pražské zoo začala na Slovensku při loňských povodních. Zde byla v rámci záchranné akce sesbírána jejich vejce a převezena do slovenské Záchranné stanice pro zraněné živočichy Zázrivá. Vylíhnuté rybáky poté do České republiky v listopadu loňského roku přivezla Zoo Praha ve spolupráci se Zoo Bojnice a Zoo Plzeň.

Momentálně je všech třicet jedinců v pražské zoo, z toho dvanáct je nově k vidění v expozičním celku Ptačí mokřady. V rámci České a Slovenské republiky nemohou návštěvníci tento druh ptáků nikde jinde vidět. Rybáci obecní jsou chováni velmi zřídka v celé Evropě. Kromě Zoo Praha jsou pouze ve čtyřech dalších evropských zoologických zahradách.


V Rezervaci Dja se letos narodilo už druhé gorilí mládě! Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Svého pátého potomka přivedla na svět samice gorily nížinné Kijivu v pátek 12. dubna po půl jedné v noci. Mládě začalo krátce po porodu pít a zkušená matka o něj velmi dobře pečuje. 

Mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy je ve věku tří měsíců dobře pozorovatelné ve voliéře u Pavilonu tučňáků. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Zoo Praha právě odchovává mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy. Vylíhlo se zde na začátku letošního roku a po počátečních výkyvech v hmotnosti i občasné neochotě přijímat potravu je nyní ptáče vitální a prospívá. Zoo Praha...




Přihlášení k newsletteru