Navzdory mrazům vládne v pražské zoo jaro

Novinky u zvířat

Hana Szotkowská  |  06. 02. 2015


Bouřlivé námluvy, prohánění soků a boje o samičky. To vše se v těchto dnech odehrává v unikátní pouštní expozici Kattakum v pražské zoo. Přestože v Česku vládne mrazivé počasí a jaro ještě zdaleka nezačalo klepat na dveře, její obyvatelé se už probudili ze zimního spánku. Návštěvníkům se tak nabízí netradiční podívaná jak ze skutečné středoasijské pouště.

V expozici Kattakum žije pohromadě celkem celkem osm druhů středoasijských ještěrů, včetně agemy stepní a turkestánské. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha V expozici Kattakum žije pohromadě celkem celkem osm druhů středoasijských ještěrů, včetně agemy stepní a turkestánské. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Námluvy a páření musí obyvatelé středoasijské expozice Kattakum stihnout relativně v krátkém čase. Na rozdíl od ostatních zvířat mají na celý proces rozmnožování, včetně pestrých a vysilujících námluv, jen několik málo měsíců. Letní vedra totiž tráví pouštní plazi převážně v úkrytech a v písku, v zimě pak upadají do zimního spánku. „O to bouřlivější je jejich současná aktivita. Při ní se samci pouštních ještěrů často odívají do pestrého zásnubního šatu a předvádějí celou paletu imponujícího chování. Ať už poskakování, stáčení ocásků, prohánění soků i potenciálních partnerek, ritualizované kousání nebo „klikování“ spočívající v rychlém pokyvování přední části těla. Každý druh se honosí jiným rituálem a různé druhy, byť jsou si vzhledově podobné, si navzájem nijak nevadí,“ vysvětluje kurátor plazů a obojživelníků pražské zoo Petr Velenský.

Expozici Kattakum, představující ekosystém středoasijské pouště, najdou návštěvníci uprostřed Pavilonu šelem a plazů ve spodní části pražské zoo. Pohromadě zde žije celkem osm druhů středoasijských ještěrů společně se želvou stepní a želvou hvězdnatou. „Podstatnou část unikátní expozice tvoří tzv. středoasijský barchan, tedy duna vátého písku. Nikde jinde na světě terárium s tímto společenstvem živočichů nenajdete,“ přibližuje kurátor.

Přestože se jednotliví obyvatelé pouštního terária odlišují ve svém životním stylu, potkat by se mohli i ve svém přirozeném prostředí. „My se pokoušíme všem vyjít vstříc a ty správné podmínky jim tady vymodelovat. A zdá se, že se nám to daří,“ říká nadšeně Petr Velenský, který za projektem unikátního terária stojí. Všechny druhy zvířat, které v pouštní expozici žijí a které se mohly rozmnožit, se totiž v krátké době skutečně rozmnožily. Za jeden z největších úspěchů přitom považuje loňský odchov trnorepa mezopotámského, kterého Zoo Praha rozmnožila vůbec jako první na světě.

A jaro začali v těchto dnech přivolávat také ptačí obyvatelé pražské zoo, kteří už začali snášet vejce. Brzy by se tak zahrada mohla dočkat mláďat například u orlů kamčatských nebo flétnáků australských. Snůšku zaznamenali chovatelé také u krásných, dnes kriticky ohrožených loriů balijských. Těchto krásných papoušků rychle ubývá především kvůli tlaku turistického ruchu a odchytu pro trh s domácími mazlíčky. V současnosti snad zbývá několik desítek až stovek jedinců na ostrově Lombok. Na Bali již byl lori balijský pravděpodobně vyhuben. O to větší radost mají chovatelé z každého úspěšného odchovu.

Lori balijský je dnes kriticky ohrožený, o to větší radost mají chovatelé z každého úspěšného odchovu. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru