Vzácný přímorožec Damián odcestoval do Afriky

Novinky u zvířat

Hana Szotkowská  |  22. 01. 2015


Damián, roční přímorožec beisa odchovaný v pražské zoo, odcestoval minulý týden do přírodní rezervace v Džibutsku. Transport proběhl v pořádku a Damián se tak už prohání po východoafrickém chráněném území. Společně se samicemi vytvoří v rezervaci chovnou skupinu s cílem rozšířit řady těchto chráněných antilop.

Damián krátce před vypuštěním na chráněné území Džibutska pobyl v aklimatizační ohradě. Foto z Džibutska, zdroj: Zoo Praha Damián krátce před vypuštěním na chráněné území Džibutska pobyl v aklimatizační ohradě. Foto z Džibutska, zdroj: Zoo Praha

Samec beisy odcestoval do východní Afriky v rámci projektu místních organizací na ochranu biodiverzity. Společný projekt asociace DECAN a ZooParc Beauval, který vznikl v roce 2005, se snaží na 30 hektarové ploše chránit místní ohrožené druhy velkých savců.

„Kromě zeber Grévyho a osla somálského je to i přímorožec beisa. V této etapě se z Evropy prvně přivážejí jedinci, se kterými se počítá do chovu. Doufáme tedy, že i díky našemu Damiánovi by se v budoucnu mohly tyto pouštní antilopy na chráněném území rozmnožit,“ říká zoologický náměstek Zoo Praha Jaroslav Šimek.

Pražská zoo začala beisy chovat v roce 1960, tehdy se je však nepodařilo rozmnožit. K obnovení chovu došlo v roce 2000 a první mládě přišlo na svět o rok později. Damián se narodil 4. února 2014 samici Roxaně. Beisy obývají území Etiopie, Eritrei, Somálska, Súdánu, Ugandy a Keni. Jako všichni přímorožci mají dlouhé, výrazné rohy. Beisy mají krátkou šedou srst, s výjimkou břicha, která mají bílá. Vzhled zvířete doplňují černé pruhy podél břicha, na nohou a hlavě. Mají vyvinuté účinné mechanismy, které jim pomáhají přizpůsobit se vysokým teplotám i nedostatku vody. Jsou dokonce schopné pít jednou za čtyři dny. Ohrožené jsou především proto, že značná část populace přežívá mimo chráněná území a je tak ohrožena pytláctvím.

Transport Damiána proběhl během uplynulého týdne v pořádku. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru