Nový tygr malajský v Praze

Novinky u zvířat

Jana Ondrejechová  |  30. 10. 2014


V noci ze středy na čtvrtek dorazil do pražské zoo nový samec tygra malajského Johann. Pokud vše půjde dobře, chovatelé spojí Johanna s pražskou samicí Banyou, která zatím neporodila žádné mládě.

Nový samec tygra malajského Johann dorazil do Prahy v noci ze středy na čtvrtek. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Nový samec tygra malajského Johann dorazil do Prahy v noci ze středy na čtvrtek. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

„Malajských tygrů je v Evropě v současné době zřejmě pouze 17, z toho drtivá většina z nich jsou blízcí příbuzní. V našem chovu máme nepříbuzného samce, který se ale bohužel chová agresivně vůči samicím,“ říká Pavel Brandl, kurátor savců Zoo Praha.

Pražská zoo se proto rozhodla ve spolupráci se zoo Parc des Félins v Nesles ve Francii vyměnit jednu ze svých samic Radju za jejich samce a vytvořit nové chovné páry. Samice Banya i Radja by tak měly dostat možnost porodit svá první mláďata.

„V pražské zoo by měl být nový samec k vidění v expozici od druhé poloviny listopadu. Spojení se samicí Banyou bude záležet na její říji, ale je pravděpodobné, že k němu dojde až v příštím roce,“ dodává Pavel Brandl.

Tygři malajští jsou pro vědu známí teprve od roku 2004, a jak jejich jméno napovídá, vyskytují se pouze na malajském poloostrově, v počtu okolo 700 jedinců. Zoo Praha je chová od roku 2006, kdy přišla ze zoo v Halle samice Radja. O rok později následovala samice Banya a konečně v roce 2008 dorazil i samec Kawi, pocházející z Lok Kawi Wildlife Parku ve státě Sabah (Borneo).

Johann by měl být k vidění v expozici od poloviny listopadu. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha


V Rezervaci Dja se letos narodilo už druhé gorilí mládě! Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Svého pátého potomka přivedla na svět samice gorily nížinné Kijivu v pátek 12. dubna po půl jedné v noci. Mládě začalo krátce po porodu pít a zkušená matka o něj velmi dobře pečuje. 

Mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy je ve věku tří měsíců dobře pozorovatelné ve voliéře u Pavilonu tučňáků. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Zoo Praha právě odchovává mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy. Vylíhlo se zde na začátku letošního roku a po počátečních výkyvech v hmotnosti i občasné neochotě přijímat potravu je nyní ptáče vitální a prospívá. Zoo Praha...




Přihlášení k newsletteru