Supí mláďata vylétla z hnízda

Novinky u zvířat

Jana Jirátová  |  11. 09. 2014


Se začátkem školního roku nenastoupily do učení jen děti, ale i mláďata v pražské zoo. Konkrétně supi mrchožraví, které jakožto trojčata odchovala pražská zoo historicky poprvé!

Tříměsícní mláďata supa mrchožravého se učí letecké akrobacii. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha Tříměsícní mláďata supa mrchožravého se učí letecké akrobacii. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Mláďata supů mrchožravých opustila po necelých třech měsících hnízdo ve Voliéře velkých dravců a začínají se učit vzlétání, dosedání a další letecké akrobacii. Návštěvníci je tak mohou spatřit nejen při tréninku letových dovedností, ale i při interakcích s rodiči a se zástupci dalších ptačích druhů, kteří voliéru obývají – supy hnědými a luňáky červenými.

Trojčata nejohroženějšího evropského supa vyrostla pod adoptivními rodiči. Mláďata odchoval zkušený pražský pár, kterému se letos nevylíhla vlastní mláďata. Dva z malých supů pochází od druhého rodičovského páru z Prahy, třetí ze zlínské zoo, kde se mládě vylíhlo v inkubátoru.

Podobná spolupráce mezi zoologickými zahradami v rámci záchranného programu EEP je nesmírně důležitá a právě díky ní se letos podařilo odchovat rekordních sedm mláďat tohoto ohroženého dravce v ČR.

Odchov trojčat nejohroženějšího supa Evropy se podařil pražské zoo historicky poprvé. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha


V Rezervaci Dja se letos narodilo už druhé gorilí mládě! Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Svého pátého potomka přivedla na svět samice gorily nížinné Kijivu v pátek 12. dubna po půl jedné v noci. Mládě začalo krátce po porodu pít a zkušená matka o něj velmi dobře pečuje. 

Mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy je ve věku tří měsíců dobře pozorovatelné ve voliéře u Pavilonu tučňáků. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Zoo Praha právě odchovává mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy. Vylíhlo se zde na začátku letošního roku a po počátečních výkyvech v hmotnosti i občasné neochotě přijímat potravu je nyní ptáče vitální a prospívá. Zoo Praha...




Přihlášení k newsletteru