Krkavci hlásí jaro a levharti chodí ven

Novinky u zvířat

Michal Šťastný  |  07. 03. 2014


Zápis z porady zoologického úseku dne 6. března 2014.

Mládě levharta ve výběhu. Foto: Karel Kopáč, Blesk Mládě levharta ve výběhu. Foto: Karel Kopáč, Blesk
  • Malí levharti mandžuští jsou již k vidění, začali navštěvovat expoziční voliéru. Zatím využívají i prostory v zázemí, již od příštího týdne však budou pobývat výhradně ve velké expozici.
  • Z Berlína přišel nový chovný samec zubra evropského. Doufáme, že díky jeho potomkům se budeme opět moci zapojit do programu vysazování zubrů do divočiny.
  • V blízké budoucnosti začneme s chovem zeber Böhmových. Trio našich samiček tak vbrzku doplní chovný samec z Německa.
  • Krkavci velcí potvrdili předpovědi našich svišťů lesních, snesli vejce. Jakmile pražští krkavci snesou, zima se už nevrací.
  • Vajíčka snesli i čejka chilská, další pelikáni bílí, ibisové slámokrcí a vzácný lori balijský.
  • Stařičký samec orlosupa bradatého dostal podkladek, aby v případě potřeby mohl převzít péči o mládě z některé jiné zoo. Voliéru již opustila jeho partnerka, kterou nyní můžete vidět nedaleko jižního vchodu, protože je již k mláďatům poněkud nevrlá.
  • Jedna ze samic leguánů kubánských začala snášet. Je to o dva měsíce dříve, než kdykoli před tím. Samička patří k zakladatelům chovu, do zoo přišla před 21 lety a dosud kladla 17krát. Zoo Praha vede Mezináriodní plemennou knihu tohoto ohroženého druhu.

 


Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Přejeme mu šťastnou cestu a o tom, jak se mu v novém domově daří, vás budeme průběžně informovat!

Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...




Přihlášení k newsletteru