První sníh a první voduška

Novinky u zvířat

Michal Šťastný  |  23. 01. 2014


Zápis z porady zoologického úseku 23. ledna 2014.

Vydra severoamerická na sněhu. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha Vydra severoamerická na sněhu. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha
  • Narodilo se letos první mládě vodušky červené. Mládě je zdravé a hbitě následuje dospělé. Ve stádu jsou březí ještě další samice. V létě vodušky žijí ve výběhu Africké panorama spolu s žirafami nebo antilopami.
  • Pářily se vzácné krysy obláčkové, pro které vedeme plemennou knihu. Říje začala také u kočkodanů talapoinů v Africe zblízka.
  • Samička hrabáče kapského Pieta se bude v následujícím týdnu moci vrátit do skupiny. Několik týdnů trávila oddělena od ostatních v důsledku obtíží souvisejících s vysokým věkem.
  • Zdravotní stav tygra narozeného v červenci se náhle výrazně zhoršil, veterinář spolu s chovateli se proto museli v úterý rozhodnout k euthanasii.
  • Pražští puštíci bělaví v pořádku dorazili do rakouského Haringsee. Jejich mláďata budou vypouštěna do volné přírody.
  • Gekoni modří v Africe zblízka okamžitě přijali nové terárium za své teritorium. Na pandánovém výhonu lze pozorovat všechny přirozené projevy chování. Samec má nádhernou modrou barvu.
  • První sníh v zoo způsobil radost mnoha zvířatům, a to i těm tropickým. Ve svém živlu jsou lední medvědi, sobi nebo tygři ussurijští. Naopak na kratší dobu mohou ven sloni, a to pouze za příznivého počasí.

Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Přejeme mu šťastnou cestu a o tom, jak se mu v novém domově daří, vás budeme průběžně informovat!

Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...




Přihlášení k newsletteru