Terapeutka Růženka

Novinky u zvířat

Michal Šťastný  |  15. 01. 2014


Samice sklípkana růžového Růženka pomáhá dospělým zbavit se strachu z pavouků.

Růženka při práci. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha Růženka při práci. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

Strach z pavouků nebo hadů ztrpčuje život mnoha dětí i dospělých. Často je přiživován mýty a smyšlenkami, které tato pozoruhodná zvířata líčí ve velmi nepříjemném světle.

Růženka je nová posila v týmu zvířat, která nám pomáhají se strachem pracovat, případně se ho úplně zbavit. Pětiletá pavoučí dáma je jedním z hlavních účastníků programu Zooškola pro dospělé - Zbavte se fobií.

Její klidná povaha ji přímo předurčuje být skvělou terapeutkou. "Růženka nikdy nikoho nekousla. Když ji dáme lidem na ruce, rozvážně kráčí a trpělivě snáší případný jekot," líčí lektorka Zooškoly Petra Caltová. Ve svých pěti letech má přitom Růženka našlápnuto vylepšovat nepříliš dobrou pověst svého pokolení ještě velmi dlouhou dobu. Samice sklípkanů se mohou dožít i více než 20 let.

Seznamte se s Růženkou zblízka, příležitost máte na Zooškole pro dospělé, případně některém z našich programů určených pro děti!


Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Přejeme mu šťastnou cestu a o tom, jak se mu v novém domově daří, vás budeme průběžně informovat!

Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...




Přihlášení k newsletteru