Pražská zoo odchovala po deseti letech psy pralesní

Novinky u zvířat

Zoo Praha  |  28. 08. 2013


V pražské zoo se narodila další mimořádná mláďata. Jsou jimi čtyři štěňata jihoamerických psů pralesních. Jinde v Česku nejsou tyto šelmy k vidění.

Psi pralesní jsou vzácní v přírodě i lidské péči. V Praze se naposledy množili před 10 lety. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha Psi pralesní jsou vzácní v přírodě i lidské péči. V Praze se naposledy množili před 10 lety. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

Tři samičky a jeden samec se narodili 18. července 2013. Otcem mláďat je geneticky velmi cenný samec, který je nepříbuzný ostatním psům pralesním v Evropě – do Prahy se dostal až z Japonska.

„Získání tohoto samce trvalo dva roky a bylo velmi náročné mimo jiné díky legislativě,” uvádí kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl. „Z jeho potomků máme o to větší radost, že chov v zoologických zahradách je dnes spíše výjimečný a příliš se nedaří,” dodává Brandl.

Odchov provázelo několik důležitých opatření. V minulosti se samec projevil jako úzkostlivý rodič a při sebemenších náznacích nebezpečí štěňata stěhoval z místa na místo. Průchod okolo expozice byl proto uzavřen a sami chovatelé se na první kontrolu mláďat vypravili až v pěti týdnech jejich života.

Nyní už štěňata opouští porodní boudu a vypravují se na průzkum okolí. Návštěvníci tedy mají šanci je spatřit ve vnitřní expozici areálu malých amerických šelem nedaleko výběhu medvědů ledních.

V pražské zoo se tyto drobné psovité šelmy naposledy rozmnožily v roce 2003. Zoo Praha je jedinou českou zoo a jednou z dvaceti evropských, kde je možné psy pralesní vidět.

Pes pralesní se vyskytuje v lesních oblastech Jižní Ameriky od Panamy po Brazílii a severní Argentinu. Kvůli výborným plaveckým schopnostem i plovacím blánám se psům pralesním ve španělsky mluvících zemích říká perro de agua, vodní psi. Ve vodě smečka často take loví, přes malý vzrůst si smečka troufne i na drobné jeleny. Ve skupině či páru je dominantní samice, která značkuje teritorium močí tak, že se postaví na přední tlapky a pachové značky umisťuje co nejvýše. Zajímavý je i samotný vzhled tohoto drobného psa. Válcovité tělo se skvěle prodírá rákosím a dalšími vodními rostlinami. V přírodě jsou vážně ohroženi vyhubením.


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru