Na pouště v Zoo Praha přišlo jaro!

Novinky u zvířat

09. 02. 2013


Kattakum a Sonora se budí ze zimního spánku

Ačkoli venkovní teploty se v posledních dnech pohybují okolo nuly, pouštní terária Sonora a Kattakum žijí jarem. Jejich unikátní obyvatelé mají na činnosti, které jiní tvorové provozují celý rok, jen několik měsíců.

„Ještěři a želvy v pouštních expozicích Kattakum a Sonora se již probudili ze zimního spánku a právě u nich probíhá bouřlivá jarní aktivita doprovázená mnoha zajímavými projevy zahrnující námluvy, souboje o samice i páření,“ uvádí k „pouštnímu jaru“ v pražské zoo kurátor plazů Petr Velenský.

Pestré společenství plazů v pouštních expozicích jihu Severní Ameriky (Sonora) a střední Asie (Kattakum) se vyznačuje výrazně sezónní aktivitou. Letní vedra tráví pouštní plazi převážně v úkrytech a v písku, v zimě upadají do zimního spánku. O to výraznější a explozivnější je jejich jarní aktivita.

V relativně krátkém čase několika měsíců se všechna zvířata musí dostatečně vyhřát, vykrmit a stihnout celý proces rozmnožování včetně pestrých a vysilujících námluv.

„Při nich se samci pouštních ještěrů často odívají do pestrého zásnubního šatu a předvádějí celou paletu imponujícího chování zahrnujícího poskakování, ̕klikování, ̕ stáčení ocásků, prohánění soků i potenciálních partnerek, ritualizovaného kousání a podobně. Každý druh se honosí jiným rituálem a různé druhy – byť vzhledem podobné - si navzájem nijak nevadí,“ dodává Velenský.

Do obou expozic je celý rok 24 hodin denně vháněn čerstvý vzduch z venku. Zvířata navíc citlivě reagují na venkovní kolísání délky dne. Proto v průběhu podzimu postupně upadala do zimního spánku, umocněného měsíčním vypnutím světelných a tepelných zdrojů. Jejich opětné rozsvícení a postupné prodlužování délky dne potom u citlivých pouštních živočichů zvyklých na časné a rychlé jaro vyvolalo bouřlivou aktivitu.

Dokonalé napodobení přírodních podmínek plazům svědčí – právě v Sonoře a Kattakumu se odehrály některé světově významné odchovy, mezi kterými je nutno zmínit pravidelné odchovy želv texaských, světový prvoodchov agamek písečných, paještěrek stepních a podobně.

Agamka písečná a agamy stepní v teráriu Kattakum. Foto: Petr Velenský, Zoo Praha


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru