Narodil se orangutan!

Novinky u zvířat

03. 02. 2013


Neděle 3. února 2013

Pražská zoo se raduje z narození mláděte jednoho z nejohroženějších lidoopů planety, orangutana sumaterského. Mládě se samici Mawar narodilo v neděli dopoledne. Pavilon Indonéská džungle zůstává kvůli absolutnímu klidu pro matku i mládě zatím uzavřen.

Samice Mawar v neděli dopoledne porodila. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha„Malý orangutan je jedním z nejvýznamnějších přírůstků posledních let,“ říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Samice Mawar porodila své třetí mládě, které je podle prvních pozorování zdravé. V pražské zoo se orangutan narodil naposledy před dvaačtyřiceti lety.“

Mawar porodila přímo v zadní části expozice, kde si pod kamennými oblouky zbudovala pohodlné hnízdo z dřevité vlny. „Chovateli Davidu Valovi přinesla samice hned v neděli mládě také ukázat. Ten tak měl možnost je zběžně zkontrolovat i pozorovat uchopovací reflex mláděte. Malý orangutan již také pije. Zatím se však nepodařilo zjistit jeho pohlaví,“ dodává kurátor primátů Vít Lukáš.

Zásadní pro úspěšný odchov tohoto výjimečného přírůstku je nyní klid. Pavilon Indonéská džungle tedy zůstává až do odvolání uzavřen.

Malý orangutan je pro čtyřiadvacetiletou Mawar již třetím potomkem. Předcházející syn Gempa žije stále ještě v Zoo Praha, kam s matkou dorazil na podzim 2011 z Jersey. Otcem mláděte je čtrnáctiletý Padang.

Zoo Praha chová orangutany sumaterské již od roku 1961. V roce 1971 se narodilo samici Soně vůbec první mládě v historii chovu nejen v Praze, nýbrž také tehdejším Československu. Sameček dostal jméno Kama. Dodnes žije v pražské zoo, vzhledem ke složité povaze však stranou ostatních orangutanů na samotném ostrově. V letech 2000 a 2001 se Kamovi a jeho tehdejší partnerce Upitě narodili dva synové Filip a Pagy, ani jeden však nepřišel na svět v Zoo Praha. Z důvodu výstavby Indonéské džungle tehdy orangutani pobývali v jiných českých zoo.

V přírodě zbývá posledních zhruba 7300 orangutanů sumaterských a jejich stavy stále rychle klesají. Ohrožuje je ztráta přirozeného prostředí i nelegální lov. Chov v zoologických zahradách je pro přežití druhu klíčový.

Padang. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha


Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Samec ledního medvěda Tom dnes odcestoval do zoo v Almaty v Kazachstánu, rodiště svého otce Umcy. Přejeme mu šťastnou cestu a o tom, jak se mu v novém domově daří, vás budeme průběžně informovat!

Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...




Přihlášení k newsletteru