Narodil se přímorožec beisa!

Novinky u zvířat

05. 12. 2012


Novinky z porady zoologického úseku ze 4. 12. 2012

  • Narodila se samička přímorožce beisa. Matkou mláděte je samice Roxana, otcem nový samec Lucius. Mládě je prvním potomkem tohoto druhu v Praze po 7 letech. Zoo Praha je jediná zoo, kde lze v České republice přímorožce beisa vidět. V Evropě tyto úžasné antilopy chová dalších 6 zoo. 
  • Narodila se už 2. sitatunga v této chovné sezoně, ve stádu jsou ještě další březí samice. Mláďata se představí s prvními teplejšími dny na jaře.
  • Výběh pand čekají po téměř dvaceti letech úpravy, na které je prosinec nejvhodnější dobou. Vyměníme parkosy k šplhání i odpočinku, zrenovujeme vodopád i jezírko a doplníme výsadby vytvářející dojem himálajských svahů. 
  • Mládě tapíra dobře prospívá. Oproti prvnímu potomkovi, Heřmánkovi, je samice Ivana daleko ostražitější a chovatelům brání se k mláděti přiblížit. O současného potomka se však perfektně stará.
  • Marabu snesli vejce.
  • Vejce nakladla želva Smithova, nejmenší z želv v pavilonu Čambal. Snůšku samice poprvé nakladla do připraveného kladiště.
  • V Čambalu se namlouvají a páří také bataguři tuntong. Jedny z nejvzácnějších asijských želv přišly do před šesti lety ve zuboženém stavu, když byly zabaveny pašerákům. Za pobyt v zoo se dobře zotavily a dospěly. V současnosti každý snadno pozná samce od samice; zatímco mimo dobu rozmnožování jsou obě pohlaví shodně šedavá, nyní se značně liší. Samci na dobu námluv téměř zčernají, samice naopak blednou a stávají se bělavě žlutými.
  • Díky příznivému počasí pokračuje uspokojivým tempem stavba pavilonu pro velemloky i vyhlídkové cesty Zakázanky. Návštěvníci se na Zakázanku mohou ještě před otevřením vypravit výjimečně už 26. prosince v doprovodu průvodců.
     
  • Nové mládě přímorožce bejsa. Foto: Jaromír Plný

    Námluvy a páření batagurů tuntong. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha


Aleut (vlevo) a Gregor (vpravo) se narodili 2. prosince 2010 v norimberské zoologické zahradě samci Felixovi a samici Veře a od roku 2013 žili v Zoo Varšava v Polsku. Ačkoliv dnes jsou již dospělí, stále jsou velmi hraví a jakožto dvojčata k sobě mají blízký vztah. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Do Zoo Praha včera večer dorazili dva lední medvědi ze Zoo Varšava. Třináctiletá dvojčata Gregor a Aleut přicestovala do Prahy na základě doporučení evropské koordinátorky chovu tohoto druhu. Její rozhodnutí navazuje na březnový...

Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...




Přihlášení k newsletteru