Gorilí samička Moja čeká prvního potomka!

Novinky u zvířat

12. 09. 2012


Středa 12. září 2012

Moja v pražské zoo. Foto: Tomáš Adamec, Zoo PrahaŘeditel Zoo Praha a kurátor chovu savců obdrželi stručný e-mail ze španělského Cabárcena, ve kterém je uvedeno: „Skvělá zpráva pro všechny! Moja je březí!!!“

Moja, která se stala prvním gorilím mládětem narozeným v České republice, žije v přírodním parku Cabárceno od 29. listopadu 2011. Když se pro Moju vybíral nový domov, padla volba právě na Cabárceno hned z několika důvodů: jde o kvalitní zoo, v níž žije harmonická skupina goril se samcem, který pochází z přírody; ve Španělsku je navíc klima příhodné k tomu, aby gorily mohly trávit hodně času ve venkovním prostředí.

Moja, kterou z Prahy do Španělska přepravil speciál Českých aerolinií, do cabárcenské skupiny goril dobře zapadla. Samec Niky se o ni začal brzy zajímat a v poslední době ji opakovaně pářil.

Moja v Cabárcenu. Foto: Štěpánka Broege „Jsem rád, že došlo k naplnění toho, proč jsme Moju do Španělska odvezli – že dostává šanci mít potomstvo,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Zpráva o její březosti, kterou jsme netrpělivě očekávali, je vynikající, ale do porodu zbývá ještě dlouhá doba – Moja by měla rodit v březnu. Držme jí tedy palce!“

Šestadvacetiletý samec Niky je vzhledem ke svému africkému původu geneticky mimořádně cenný. V cabárcenské skupině dále žijí jedenatřicetiletá samice Nadia a Chelewa, která je o rok mladší než Moja. Chelewa letos porodila mládě, to ale nešťastnou náhodou zahynulo.

Gorily nížinné jsou březí obvykle 251 až 295 dní. Rodí většinou jednoho potomka, o kterého se starají až do věku tří let. Gorilí samice pohlavně dospívají v pátém až sedmém roce věku, samci v devátém až desátém roce.

Jak už Zoo Praha dříve informovala, březí je také Mojina matka, devatenáctiletá Kijivu. Pražská gorilí skupina by se tak na sklonku letošního roku měla rozrůst o další člena. Pokud pak Moja napřesrok porodí zdravé mládě, stane se Kijivu babičkou.

Moja – první gorilí mládě v ČR

Moja několik dní po narození. Foto: archiv Zoo Praha
Narození
Moja je potomkem samce Richarda a samice Kijivu. Narodila se v pražské zoo 13. prosince 2004. Dlouho nebylo známo její pohlaví - s jistotou ho určil až rozbor DNA, který provedla specializovaná laboratoř v lednu 2006. Jméno Moja znamená ve svahilštině "první".
Moja se zpočátku držela pouze na mámině hřbetě, ve věku zhruba čtvrt roku již ale začala dělat první krůčky. V sedmi měsících už běhala po celém výběhu.
 
Odhalení
V roce 2005 vstoupila roční Moje do života „trochu jiná reality show“ Odhalení – projekt, který parodoval tehdy oblíbené kontejnerové reality show typu Big Brother. Kamery umístěné v Pavilonu goril sledovaly 7 dní v týdnu, 24 hodin denně život gorilí rodiny. Moja se i díky tomuto projektu stala doslova celebritou.
 
Velké přátelství s Kambou
Moja si postupně vytvářela vazby k jednotlivým členům pražské gorilí skupiny. Největší přátelství navázala se samicí Kambou, a to v době, kdy se Kijivu narodil v květnu 2007 druhý potomek. Kamba měla za sebou neúspěšný porod a zřejmě i díky tomu si k Moje vypěstovala téměř mateřský vztah.
 
Moja dobyla Afriku
Moja se stala známou nejen v Čechách, kde o ní vycházely knížky gorilích pohádek a CD. Postupem času dobyla i Afriku! Výtěžek z produktů, jejichž tváří byla Moja a další gorily z pražské zoo, putoval na speciální sbírkové konto, ze kterého byly financovány aktivity na záchranu goril nížinných ve střední Africe, mj. vytištění a distribuce pohádkových knížek o gorilách v Kamerunu, Kongu-Brazzaville a Středoafrické republice. Anglické a francouzské verze pohádkových knížek vzbudily
v tamních dětech vztah ke gorilám a přírodě vůbec.
 
Dospívání
V období dospívání musela Moja začít užívat hormonální antikoncepci. Byla již pohlavně dospělá a hrozilo, že by mohla zabřeznout se svým vlastním otcem Richardem. Proto nastal čas jejího odchodu z pražské zoo.
 
Cabárceno
Po devíti měsících v přírodním parku Cabárceno už Moju všichni členové tamní gorilí rodiny považují za právoplatného člena. Doposavad trávila většinu času hrami s vrstevnicí Chelewou. Podle zpráv španělských chovatelů je nejoblíbenějším Mojiným jídlem červená řepa, celer
a broskve.
 

Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru