Dvě pražské žirafy odcestovaly do Polska

Novinky u zvířat

11. 09. 2012


Dospívající slečny odjely do Poznaně - 11. září 2012

Doubravka a Vilma odjely do Polska. Foto: Tomáš Adamec, Zoo PrahaDoubravka s Vilmou, dvě žirafy Rothschildovy odchované v pražské zoo, odcestovaly dnes časně ráno do polské Poznaně, kde posílí tamní žirafí skupinu. Přesun žiraf ze zázemí Afrického domu do přepravního vozu proběhl hladce, i s přípravou trval půl hodiny. 

Doubravce i Vilmě jsou necelé dva roky, obě se narodily loni v lednu. Noc na dnešek strávily odděleně od zbytku pražského stáda, ráno pak přeběhly z boxů v zázemí do přívěsu přistaveného na venkovním dvorku. Samotný přesun trval zhruba minutu, obě žirafy byly zcela klidné, dobře reagovaly na hlasy chovatelů a veterinář je nemusel zklidňovat uměle.

 „Doubravka s Vilmou od nás musely odejít proto, aby je nezačal pářit jejich otec Johan,“ vysvětlila chovatelka žiraf Zoo Praha Kateřina Pechrová. Nový domov najdou v poznaňské zoo, kde na ně čeká skupina čtyř žiraf.

V Praze zůstává 12 žiraf. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

Mláďata žiraf chovaných v zoo bývá nutné oddělit od jejich stáda zhruba do tří let věku – samičky proto, aby je nepářil otec, samečky proto, aby vůči nim dominantní samec nezačal být agresivní. „V evropských zoologických zahradách je žiraf poměrně hodně, a tak nebývá snadné zajistit jim místo v cizí skupině,“ doplnila Pechrová. Obecně se hůře shání místo pro samce, protože dospělý samec bývá ve stádě jen jeden.

Přepravní vůz s žirafami by měl do Poznaně dorazit dnes odpoledne. Zvířata po celou cestu snímá kamera, takže posádka vozu může nepřetržitě kontrolovat, zda jsou žirafy v pořádku. 

V pražské zoo zůstává po odchodu Doubravky a Vilmy celkem 12 žiraf Rothschildových. Vedle Johana je to například samice Nora známá z kampaně Seznamte se! nebo čtveřice letošních mláďat, která přišla na svět v únoru a v květnu.

Zoo Praha chová žirafy Rothschildovy od roku 1970. Za tu dobu se v Troji narodilo již 74 mláďat. Pražská skupina obývá pavilon Africký dům, kde má k dispozici kromě vnitřních ubikací také pětihektarový venkovní výběh a chovatelské zázemí.

Nakládání proběhlo během 30 minut. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

Nakládání proběhlo během 30 minut. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

 

 


Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru