SLEDUJTE PŘÍCHOD DRAKŮ NA SVĚT!

Novinky u zvířat

26. 07. 2012


Zoo Praha nabízí zájemcům unikátní příležitost sledovat líhnutí varanů komodských v internetovém přímém přenosu.

Pražská zoo je momentálně jedinou zoologickou zahradou, která dokáže ohrožené „draky z Komoda“ pravidelně rozmnožovat. Zdejší varaní samice Aranka drží světový rekord: její současná snůška vajec je již šestá v pořadí. Líhnutí mláďat je možné sledovat na našem webu zde, nebo na Facebooku.

Líhnoucí se varan komodský. Ilustrační foto: Archiv Zoo PrahaPraha je evropskou varaní velmocí. Pokud se vylíhnou mláďata ze všech osmi naklubaných vajec, vyrovná se pražská zoo washingtonské zoologické zahradě, která se doposud se svými 45 mláďaty pyšnila nejvyšším počtem vylíhlých mláďat varana komodského na celém světě.

„Každá doba v historii pražské zoo měla svůj symbol. Nyní žijeme v době draků. Samozřejmě komodských draků. Za skutečně výjimečné úspěchy v jejich chovu, které nás zařadily na absolutní špičku, vděčíme kurátorovi Petru Velenskému a jeho týmu,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Varaní samice Aranka nakladla svou šestou snůšku vajec v polovině ledna a tradičně ji zahrabala pod betonovou podlahu expozice v pavilonu Indonéská džungle. Následující den chovatelé snůšku odebrali a umístili do líhně, kde mají vejce ideální inkubační podmínky: 95% vlhkost vzduchu, teplotu 31 stupňů Celsia a speciální substrát ze slídy.

Předpokládané datum líhnutí je 4. srpna 2012, je ale možné, že se mláďata začnou klubat už v průběhu tohoto víkendu. „Líhnutí všech vajec ze snůšky obvykle trvá dva až pět dní. Vejce měří na délku přibližně 10 centimetrů, čerstvě vylíhnutý varan měří 45 centimetrů a váží okolo 100 gramů,“ popsal kurátor plazů Zoo Praha Petr Velenský.

Mládě nejprve podélně nařízne skořápku vejce takzvaným vaječným zubem – ostrou šupinkou, která na skořápku funguje podobně jako diamant na sklo. Poté vystrčí čenich a začne dýchat nozdrami, přičemž v této poloze setrvá bez hnutí nejméně 24 hodin. Odpojí krevní vlásečnice, jejichž pomocí dýchalo přes skořápku, a vtáhne do břicha nespotřebovaný žloutek. Ten mu v prvních dnech po vylíhnutí poslouží jako zdroj energie. Samotné opuštění vajíčka mláděti trvá pouhých několik vteřin.

Až genetické testy prozradí, zda je otcem některého z mláďat samec Leonardo, či zda všechna mláďata přišla na svět díky partenogenezi. „Po vylíhnutí zůstanou mláďata v líhni maximálně 24 hodin. Potom je přesuneme do odchovného terária, které se nachází v zázemí Pavilonu velkých želv. Do expozice, kde je budou moci pozorovat návštěvníci, se dostanou zhruba ve stáří jednoho roku,“ doplnil Velenský.

V současné době je v Praze k vidění celkem sedm varanů komodských: samice Aranka v Indonéské džungli a šest mláďat v expozici Pavilonu velkých želv. V zázemí pak pražská zoo chová dalších 14 mladých „komodských draků“ včetně Rakastana, který nedávno přicestoval z Los Angeles a který se má v budoucnu stát partnerem Arančiny dcery Ranchy.

Varan komodský (Varanus komodoensis) je největším ještěrem a největším jedovatým živočichem světa. Dorůstá do délky až tří metrů a může vážit až 100 kilogramů. Jde o jediného ještěřího predátora, který loví velkou kořist jako jeleny či prasata a je schopný ulovit i člověka. Může se rozmnožovat partenogeneticky.

Žije na ostrově Komodo a několika přilehlých ostrovech v Indonésii, a to v počtu přibližně 5000 posledních jedinců. Indonésie ho do okolních zemí vyváží pouze vzácně a jen jako oficiální státní dar.

Do ochrany varanů komodských se můžete zapojit zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS VARANFLORES na telefonní číslo 87 777. Přispějete tak 27 Kč na podporu strážců na ostrově Flores.

26. července 2012


Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru