Čtyři převaláci odcestovali do Mongolska

Novinky u zvířat

16. 07. 2012


Koně se vydali na dlouhou cestu - 16. července 2012

Zoo Praha dnes začala psát ve spolupráci s Armádou ČR novou kapitolu projektu Návrat divokých koní. Ze základny v Praze-Kbelích vzlétl armádní letoun, který přepraví čtyři koně Převalského do domova jejich předků, do Mongolska. Zvířata a jejich doprovod čeká téměř osmnáctihodinový let na trase Praha - Kazaň - Novosibirsk - Bulgan a přistání na nezpevněné ploše bulganského letiště.

Krátce před odletem koní do Mongolska přišla skvělá zpráva: Návrat divokých koní nově získal prestižní status oficiálního partnerského projektu WAZA. Světová organizace zoologických zahrad a akvárií takto ocenila přínos pražské zoo pro záchranu koně Převalského před vyhubením.

„Zařazení Návratu divokých koní na seznam partnerských projektů WAZA znamená nesmírnou mezinárodní prestiž a je zároveň nejvyšším profesionálním oceněním pro všechny, kdo se na projektu podílejí,“ upozornil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Letošního transportu do Mongolska se účastní čtyři klisny – Anežka, Spela, Xara a Greta. Nakládka koní začala dnes v časných ranních hodinách v areálu chovné a aklimatizační stanice v Dolním Dobřejově na Benešovsku. Chovatelé nejprve přesunuli klisny z výběhu na oddělený dvorek, kde zvířata uspal veterinář a odebral jim krev. Poté, co se koně probudili, je chovatelé přemístili do připravených přepravních boxů, které potom naložili na nákladní vůz.

„Všechny klisny naštěstí poslušně vešly na dvorky, včetně Grety, z níž jsme měli největší obavy, a jedna po druhé se ocitaly v přepravních boxech: první Xara, druhá Greta, třetí Spela a poslední Anežka. Před půl desátou byly všechny na nákladním autě; podstatně dřív, než tomu bylo loni,“ popsal Bobek.

Po převezení koní na 24. základnu dopravního letectva Armády ČR v Praze-Kbelích následovalo přemístění transportních beden do vojenského letounu CASA C-295M, který s vzácným nákladem vzlétl po půl čtvrté odpoledne.

Podle letového plánu se během letu uskuteční dvě mezipřistání: v 21:00 L SEČ v Kazani a ve 3:45 L SEČ v Novosibirsku. Do Kazaně koně dopraví posádka ve složení kapitán letounu kpt. Jaroslav Bulíř a druhý pilot npor. Pavlína Engelová. Z Kazaně budou přes Novosibirsk pokračovat kapitán letounu pplk. Milan Laniak a druhý pilot kpt. Petr Mesarkin. Tato dvojice se bude muset vypořádat s přistáním na nezpevněné ploše letiště v Bulganu, kam by měl letoun dosednout 17. července v 8:35 L SEČ (13:35 místního času).

Čtveřici klisen při letu doprovází tříčlenný tým ze Zoo Praha - ředitel Miroslav Bobek, veterinář Roman Vodička a kurátor kopytníků Jan Marek. Po přistání v Bulganu převezou nákladní automobily koně a jejich doprovod do národního parku Gobi B, přičemž trasa pozemní části transportu je dlouhá zhruba 200 kilometrů. Po příjezdu budou koně vypuštěni z přepravních beden do aklimatizační obory. 

Zpravodajství a aktuality z průběhu převozu lze sledovat na facebookovém profilu Návrat divokých koní (www.facebook.com/prevalaci).

Projekt Návrat divokých koní můžete podpořit i Vy poukázáním libovolné částky na sbírkové konto Pomáháme jim přežít, č. ú. 43 – 680 466 0247 / 0100 (k platbě, prosím, uveďte variabilní symbol 200 a do zprávy příjemci vepište slovo Návrat).
Další možností je zaslání dárcovské SMS ve tvaru DMS PREVALACIMONGOLSKO na telefonní číslo 87 777 (cena DMS je 30 Kč, z nich 27 Kč je určeno na záchranu koní Převalského), případně ve tvaru DMS ROK PREVALACIMONGOLSKO (v tomto případě je DMS v ceně 30 Kč odesílána jednou za měsíc po dobu jednoho roku).
V našem snažení nám však pomůžete i návštěvou Zoo Praha a nákupem suvenýrů ve stáncích označených heslem Pomáháme jim přežít.

Nakládka klisen se podařila rychleji než loni. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

Nakládka klisen se podařila rychleji než loni. Foto: Miroslav Bobek

Nakládání beden s klisnami do letadla. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

V půl čtvrté zamířili převaláci do Mongolska. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

 


Aleut (vlevo) a Gregor (vpravo) se narodili 2. prosince 2010 v norimberské zoologické zahradě samci Felixovi a samici Veře a od roku 2013 žili v Zoo Varšava v Polsku. Ačkoliv dnes jsou již dospělí, stále jsou velmi hraví a jakožto dvojčata k sobě mají blízký vztah. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Do Zoo Praha včera večer dorazili dva lední medvědi ze Zoo Varšava. Třináctiletá dvojčata Gregor a Aleut přicestovala do Prahy na základě doporučení evropské koordinátorky chovu tohoto druhu. Její rozhodnutí navazuje na březnový...

Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...




Přihlášení k newsletteru