Získali jsme nového komodského draka!

Novinky u zvířat

12. 07. 2012


Rakastan je novou posilou chovu.

Pražská zoo získala v těchto dnech vzácný nový přírůstek - varana komodského ze zoologické zahrady v Los Angeles. Sameček Rakastan by se měl v budoucnu stát partnerem pražské samičky Ranchy. Prvních potomků by se mohli dočkat za tři roky.

„Sameček Rakastan je součástí rozsáhlé výměny mezi evropským a severoamerickým chovným programem varanů komodských. Zoo Praha se na této výměně podílela zásadním způsobem: všech deset varanů určených pro severoamerické zoologické zahrady se vylíhlo v roce 2010 v Praze,“ vysvětlil ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek. 

Kombinace linie varaní samice Aranky z pražské zoo s americkými genetickými liniemi by měla v nadcházejících letech vyloučit nutnost příbuzenské plemenitby jak v evropském, tak i americkém chovu varanů komodských.

Rakastan se vylíhl 5. srpna 2011 v zoologické zahradě Los Angeles. Jeho rodiči jsou samec Buru z Washingtonu  a osmiletá torontská samice Lima. Všichni čtyři Rakastanovi prarodiče pochází z Indonésie. Patří, stejně jako ostatní varani komodští chovaní ve světových zooloogických zahradách, k populaci obývající ostrovy Rinca a Flores.

Nový varan měří 90 centimetrů a váží kolem 700 gramů. Je tedy mnohem drobnější než jeho vrstevníci v pražské zoo, kterí měří zhruba 110 centimetrů a váží 2-2,5 kilogramů. Tento rozdíl je dán odlišností chovatelských metodik v různých zoologických zahradách.

„Navzdory menšímu vzrůstu je varaní sameček zdravý, čilý, chová se zvídavě a neohroženě,“ popsal kurátor plazů Zoo Praha Petr Velenský.

V sočasné době obývá Rakastan prostorné terárium v chovném zázemí varanů komodských. Jeho budoucí partnerkou je o rok starší Rancha, dcera pražské varanky Aranky. Věkový a velikostní rozdíl obou partnerů může být výhodný při jejich prvním seznámení, k němuž by mohlo dojít za dva roky.

Rakastan přijel až z Los Angeles. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha


Aleut (vlevo) a Gregor (vpravo) se narodili 2. prosince 2010 v norimberské zoologické zahradě samci Felixovi a samici Veře a od roku 2013 žili v Zoo Varšava v Polsku. Ačkoliv dnes jsou již dospělí, stále jsou velmi hraví a jakožto dvojčata k sobě mají blízký vztah. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Do Zoo Praha včera večer dorazili dva lední medvědi ze Zoo Varšava. Třináctiletá dvojčata Gregor a Aleut přicestovala do Prahy na základě doporučení evropské koordinátorky chovu tohoto druhu. Její rozhodnutí navazuje na březnový...

Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...




Přihlášení k newsletteru