"Pražská" hříbata v Mongolsku

Novinky u zvířat

28. 06. 2012


Dobré zprávy z Khomiin Talu

Skupina koní Převalského, kterou loni Zoo Praha přepravila do Mongolska, se ve svém novém domově dočkala už dvou hříbat. Deset dnů po klisně Cassovii porodila i Lima a oba malí hřebečci se mají čile k světu. Situace v rezervaci Khomiin Tal, kde se doposud rodilo jen málo hříbat, se tak i díky „pražským“ koním začala lepšit.

Z Prahy do Mongolska v loňském roce odcestovali klisny Cassovia, Lima, Kordula a hřebec Matyáš. Zatímco Matyáš se v Khomiin Talu připojil k mládenecké skupině koní, k našim klisnám se přidal hřebec Born to Be Wild, který pochází z Francie. Ten je také pravděpodobným otcem obou hříbat.

„Narozením hříbat se nejlepším možným způsobem uzavřela první etapa projektu Návrat divokých koní. Teď začínáme psát nový příběh: v červenci přepravíme do Mongolska další čtyři klisny koně Převalského, tentokrát do národního parku Gobi B,“ řekl iniciátor projektu a ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek.

Z loni přepravené skupiny porodila jako první šestiletá Cassovia, a to 2. června. O rok mladší Limě, která před příchodem do Mongolska žila v zámeckém parku ve Slatiňanech, se hříbě narodilo 12. června. 

„První rok po transportu většinou klisny nezabřeznou, protože se přizpůsobují jinému klimatu. Cassovia s Limou zvládly jak adaptaci v tuhé zimě, tak i mateřské povinnosti, což je obdivuhodné,“ uvedl vedoucí mezinárodní plemenné knihy koně Převalského Evžen Kůs, který měl možnost pozorovat v Khomiin Talu obě hříbata.

„Hřebečci jsou zdraví a veselí, hrají si a skotačí. Drží se klisen, ale kromě mateřského mléka už začali objevovat i okolní zeleň, kterou se snaží okusovat,“ popsal Kůs s tím, že hřebec Born to Be Wild se o hříbata vzorně stará a hlídá je. To, zda je jejich skutečným otcem, však ukážou až genetické testy.

V ideálním případě by se hříbata mohla už za 11 měsíců dočkat nových sourozenců. Za dva či tři roky pak budou muset od svých matek odejít a připojit se k mládenecké skupině, ve které je i hřebec Matyáš.

Cassovia porodila 2. června 2012. Foto: Evžen Kůs, Zoo Praha

Obě mláďata jsou hřebečci a dobře se jim daří. Foto: Marián Polák, Zoo Praha

 

 

 

 

 

28. června 2012


Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru