Shanti: Tvůrčí retrospektiva

Novinky u zvířat

12. 06. 2012


Od 13. června 2012 si můžete prohlédnout výstavu Shanti!

Shanti se svojí ošetřovatelkou Veronikou Štruplovou, foto (c) Miroslav BobekZoo Praha pořádá unikátní prodejní výstavu maleb slonice Shanti. Výtěžek z prodeje obrazů poputuje na nákup ultrazvukového přístroje pro sloní zoo v Pinnawale na Srí Lance. Díla talentované slonice si lze prohlédnout v pražské Marthi Gallery od 13. června do 31. srpna. Vstup na výstavu nazvanou Shanti: Tvůrčí retrospektiva je zdarma.

Slonice Shanti, která žije v pražské zoo, se narodila v roce 1976 v Indii. O rok později odjela do vzdáleného Československa, kde dostala první příležitost v umělecké branži: proslavila se rolí slůněte Bimba, které ve filmu Poplach v oblacích sebere panu Tau jeho kouzelnou buřinku. Po natočení snímku zakoupila Shanti pražská zoo.

„Duše umělkyně v Shanti nikdy nevyhasla, a tak nás napadlo dát jí možnost projevit se i v jiné tvůrčí oblasti. Před necelými dvěma lety s ní chovatelka Veronika Štruplová zkusila poprvé malovat – a výsledek předčil naše očekávání,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Svou malířskou kariéru zahájila Shanti tak, že se učila držet v chobotu štětec, což trvalo přibližně čtrnáct dní. „Pak jsme jí vyrobili pevný stojan, na který jsme napnuli plátno. Štětec namočený do barev jsem jí pomáhala přidržovat v chobotu a při tom jsem ukazovala na plátno. Shanti začala postupně přikládat štětec ke stojanu,“ popsala chovatelka Veronika.

Hned v počátku Shantiných malířských pokusů se v pražské zoo zrodila myšlenka, že by ShantinaObraz slonice Shatni s názvem: Pohled z pralesa originální díla mohla najít kupce, kteří by byli touto cestou ochotni přispět k ochraněslonů. Bezprostředním podnětem k uspořádání výstavy Shanti: Tvůrčí retrospektiva pak byla nabídka sponzora Marthi Gallery Toma Petrů, který za jeden z obrazů slonice poukázal pětimístnou sumu na sbírkové konto pražské zoo Pomáháme jim přežít. 

Shanti svou tvorbou pomůže slonům na Srí Lance: finanční prostředky získané prodejem jejích obrazů poputují prostřednictvím konta Pomáháme jim přežít na nákup ultrazvukového přístroje Mindray pro sloní zoo ve vesnici Pinnawala. Přístroj umožní kontrolovat reprodukční ústrojí slonic, diagnostikovat březost a usnadní i další veterinární úkony.

Pinnawalu lze podpořit i koupí suvenýrů, které pražská zoo vyrobila u příležitosti zahájení Shantiny výstavy.
Partnerem výstavy je společnost Visual Unity.

Další zajímavosti o Tvůrčí retrospektivě Shanti najdete zde.


Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru