Kašíka znovu čekají otcovské povinnosti

Novinky u zvířat

05. 06. 2012


Máme mládě u kasuárů!

Čerstvé mládě kasuára. Foto: Antonín Vaidl, Zoo PrahaV pražské zoo se vylíhlo mládě kasuára. Samec Kašík tak po čase opět dostane příležitost uplatnit se v roli starostlivého a spolehlivého otce.  Kasuáři jsou nekrmiví ptáci, takže si mládě musí samo aktivně shánět potravu. Napodobuje při tom právě otce, který u kasuárů obstarává veškerou rodičovskou péči.

Samička kasuára snáší dvě až pět zelených vajec, na kterých sedí 50 dní. Pražská kasuáří samice Kačenka tentokrát snesla tři a jediné z nich bylo oplozené. Mládě přišlo na svět v pondělí; po vylíhnutí vážilo 565 gramů.

„Naše samice snáší velká vejce, která mají silnou skořápku a váží více než 800 g. Mláďata se kvůli tomu sama líhnou jen velmi obtížně. Proto provádíme asistované líhnutí, při kterém vejce uměle naklubeme, mládě hlasově stimulujeme a podle potřeby postupně prorážíme skořápku vejce, dokud se mládě nedostane na svět,“ uvedl kurátor ptáků Zoo Praha Antonín Vaidl. 

Malí kasuáři bývají světlí, s tmavými podélnými proužky. V prvním roce života se zbarví skořicově a teprve ve třech letech věku mají stejně černé peří, červenomodrou kresbu na krku a hlavě a kostěnou přilbu jako dospělí jedinci.
Návštěvníci mohou mládě zahlédnout v kasuářím „domku“ v horní části areálu zoo. Od příštího týdne už malý kasuár zřejmě začne vycházet i do venkovního výběhu.

V přírodě kasuáři přilboví obývají hustý lesní porost na Nové Guineji  a v severovýchodní Austrálii, kde se živí rostlinnou potravou – výhonky či spadanými plody.  Do Zoo Praha přišli poprvé už v roce 1954. Pražská zoo je jedinou zoologickou zahradou v České republice, které se kdy podařilo kasuáry rozmnožit.  Prvního odchovu se Praha dočkala v roce 1998; o rok později následovala další dvě mláďata, čtvrté přišlo na svět v roce 2009.

Kašík s mládětem. Foto: Antonín Vaidl, Zoo Praha


Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru