Záplava mláďat láká k návštěvě zoo!

Novinky u zvířat

24. 04. 2012


Jaro je v plném proudu. Téměř všechna zvířata jsou již ve výbězích a zoo se hemží mláďaty.

Mládě binturonga začíná prozkoumávat okolí. Foto: Tomáš Adamec, Zoo PrahaV mnoha výbězích je zjara živo. Zvířata jsou nadšená z pěkného počasí, na svět přichází spousty mláďat. Proč si nenaplánovat svou příští procházku tak, abyste navštívili ta nejnovější?

Hned kousek za hlavním vchodem určitě nevynechejte Indonéskou džungli. Na jednom z ostrovů v přízemí pavilonu se totiž stále častěji ukazuje rodinka binturongů i s mládětem. Osmé mládě v historii Zoo Praha se narodilo již v 26. ledna, protože je však vývoj mláďat binturongů pozvolný, z bezpečí porodního boxu se vydalo spolu s matkou Sabah až před několika týdny.

Jen o pár desítek metrů dál, v expozici klokanů, zaujme přírůstek, který se po světě poprvé rozhlédl 18. února. Malý klokan rudý se však narodil už o něco dříve, vždyť stejně jako vačnatci přichází na svět ve stádiu zárodku, který není sám schopný přežít. Novorozenec tak proto okamžitě s vypětím všech sil vyšplhá do vaku matky, kde jako v inkubátoru prodělává další vývoj přisátý k mléčnému struku. V dospělosti se z klokáněte stane nejmohutnější vačnatec planety a největší původní savec australského kontinentu. Malý klokan už se často vydává z kapsy ven. Foto: Tomáš Adamec, Zoo PrahaVždyť dospělí samci (jejichž zrzavý kožich dal za vznik českému druhovému jménu druhu) mohou vážit přes 80 kilo a měřit ke dvěma metrům...

Zhruba stejně daleko od Indonéské džungle jako klokany naleznete také sitatungy. Tyto půvabné plaché antilopy z podmáčených krajin západní Afriky jsou pro zoo již tradičním druhem. Jen v letošním roce se narodilo 6 mláďat, která můžete obdivovat ve výběhu společně se stádem dospělých. Prozatím poslední mládě přišlo na svět 21. dubna 2012. Je to sameček a celkem je již 392. mládětem sitatungy narozeným v Praze! Výběh sdílejí sitatungy se zoborožci kaferskými, kterým se letos také podařilo odchovat mládě.

S výběhem sitatung téměř sousedí expozice lam guanako. U těchto největších lam se již stalo tradicí, že samice rodí přímo v expozici a před zraky udivených návštěvníků. Nejinak tomu bylo i v případě samečka, který se narodil 15. Malí sobi jsou hned dva! Foto: Tomáš Adamec, Zoo Prahadubna. „Procházeli jsme okolo výběhu a zdálo se nám, že v koutě leží kláda. Když jsme se za chvíli vraceli, zjistili jsme, že to bylo úplně čerstvé mládě,“  vypráví na Facebooku jedna z návštěvnic.

Matkou malého lamáka je naše nejstarší samička, už dvacetiletá Princezna, která se o mládě skvěle stará a pomohla mu překonat i vlivy nepříjemně studeného a sychravého počasí, do kterého se narodilo. Dnes už kluk v zlatém kožíšku vesele skotačí ve výběhu a k hrám provokuje i jindy důstojné dospělé…

Posledním, koho dnes představíme o něco blíže, jsou mláďata sobů polárních. Do výběhu se dva malí kolouši podívali poprvé 20. dubna, narodili se však již o pár dnů dříve. Samička se narodila 16., samec přišel na svět v pátek 13. dubna a oběma se skvěle daří. Matky mláďat, sedmileté samice Raisa a Pamina přišly do Prahy před pár lety, chovný samec Mirda se před deseti roky narodil u nás.

Nudit se ale nebudete ani v dalších částech zoo. Mláďata se rodí doslova každým dnem a zejména u ptáků se můžeme podle počtu snesených vajec a neutuchající hnízdní aktivity těšit doslova na záplavu mladých. Buďte s námi při tom!

 

  • Dnes se vylíhl druhý pelikán kadeřavý. Celkem tedy letos zatím máme 1 mládě pelikána bílého a 2 mladé pelikány kadeřavé. 
  • Nadále pokračuje velké jarní snášení. Dvě samice luňáka červeného snesly každá po dvou vajíčkách, snůšku máme i u tradičních ledňáků modrokřídlých, zasedli již také výreček malý a dva páry jeřábů panenských. V domečku u ibisů skalních hnízdí dytíci úhorní. Čírka žlutozobá letos hnízdí poprvé v historii zoo!
  • Další druhy jsou naopak již na konci inkubace a vajíčka mají těsně před líhnutím. K takovým patří orli bělohlaví (jejich soused, orel východní Matyáš, už se několik týdnů vzorně stará), raritní dvojzoborožci nosorozí a jeřábi mandžuští, kteří loni vyvedli mladé poprvé za dlouhou historii chovu.
  • Zcela poprvé v Evropě se vylíhl filipínský špaček holohlavý, mládě máme také u sojkovce šedohnědého. Kolekce sojkovců a timálií v Zoo Praha je přitom naším rodinným stříbrem a je největší na celém světě!

 

Čerstvé zprávy ze zoo doplněné množstvím fotografií najdete také na našem facebookovém profilu!


Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru