Novinky u takinů

Novinky u zvířat

18. 04. 2012


Duben 2012

Bashari v novém výběhu. Foto: Tomáš Adamec, Zoo PrahaPoslední týdny patřily v Zoo Praha náročnému seznamování takinů indických. Zvláště poněkud výbušná povaha samce Mishy dělala chovatelům obavy natolik, že se mu rozhodli zhotovit slušivé tlumiče ze zahradnických hadic…

Podobně zajímavých událostí je v chovu takinů v Praze celá řada, vždyť tenhle prazvláštní sudokopytník z příbuzenstva koz a ovcí se v Praze (ale také celkově v českých zoo) poprvé objevil už v roce 1998. Tehdy dorazila zvířata z Tierparku Berlín. Návštěvníci Zoo Praha tak měli možnost obdivovat prazvláštní zvíře, které pravděpodobně (v případě takina zlatého) vedlo ke vzniku pověstí o zlatém rounu. Velikou událostí bylo narození mláděte v roce 2001. Samička dostala po svém chovateli jméno Jiřinka a do dějin českých zoo se zapsala jako vůbec první mládě takina narozené na našem území.

Od roku 2001 se v Praze narodilo hned sedm mláďat, ale chov postihly také méně radostné události. Patří mezi ně například nesnášenlivost samců, která u takinů není úplně výjimečná. Samci své partnerky často pronásledují, trkají je ostrými rohy a v některých případech můžou samice dokonce usmrtit. Podobné situace nastaly i v pražském stádečku, takže samci museli být často oddělováni kvůli bezpečí mláďat i dospělých samic. Podobným „výtržníkem“ je i sedmiletý samec Misha, který pochází z Berlína. Samičku Amélii, která nahradila starou samici Kurti (mimochodem matku právě zmiňované Jiřinky), pronásledoval natolik, že většinu času museli být drženi zvlášť. V roce 2012 ale přišla z Chomutovského zooparku nabídka mladé samice Bashari. Do Chomutova před lety putoval původní chovný samec Narko, a s touto zoologickou zahradou udržujeme čilou spolupráci.

Vzhledem ke křehkým vztahům mezi Mishou a Amélií jsme neváhali ani chvilku. Vždyť nová samice vnese do skupiny nové impulsy a vztahy se jistě zlepší! V únoru 2012 se tedy Bashari ocitla v Praze a zprvu jen přes plot se seznamovala s Amélií. Ta na ni zpočátku párkrát spíše hraně zaútočila, ani ne za dva dny se však již očichávaly jako velké kamarádky. Nikoho tedy nepřekvapilo, když se při seznámení  ve velkém výběhu chovaly zcela klidně.

Daleko nebezpečnější operace proběhla několik týdnů poté. Samec Misha obě své nastávající sledoval přes plot už Misha značkuje jeden z parkosů. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Prahanějakou dobu s velkým zájmem. Chovatelé se z bezpečnostních důvodů rozhodli uspat ho (přístup k samci v bdělém stavu nepřipadá kvůli agresivitě vůbec v úvahu) a nasadit mu na špičaté rohy tlumiče ze zahradnické hadice, kterou připevnili tmelem na koňská kopyta. Zvláštní ozdoba samci vůbec nevadí a samičky jsou ve větším bezpečí!

Den D přišel 11. dubna. Přes všechna opatření se okolo ohrady shromáždili snad všichni chovatelé z úseku a sledovali, co se bude dít, když Misha nakráčel do výběhu. Statný samec se několikrát významně prošel kolem skalky a nových parkosů a ihned použil své nebezpečné zbraně! Naštěstí však rohy nenamířil na samice, nýbrž na nové parkosy, s kterými si „vyrovnal účty“ a patřičně je označil vlastním pachem, aby všem v okolí dal najevo, kdo je tu pánem. K samičkám se choval k nadšení všech zcela klidně až přátelsky!

Zmínit se dá také pozoruhodná vynalézavost Mishy při hledání chutné potravy. Ze zvlněného výběhu mají takini přehled o okolí a Mishovi se před lety (když byl ještě mladý a přátelský) zalíbil šťavnatý keřík mimo výběh. Když šel jeden z chovatelů, dnešní kurátor kopytníků, ráno do práce, nevěřil vlastním očím. O automat na kávu se na návštěvnické cestě opíral mohutný samec takina a s chutí požvykoval svou větvičku. „Misha je tady u automatu na kafe,“ hlásil vyděšený chovatel kolegům do telefonu. „Jaký Míša, to je nějaký stážista,“ ptali se nechápavě kolegové v přípravně, než jim vše došlo a běželi takina na špacíru přesvědčit o tom, aby se vrátil domů. Ve výběhu přitom odhalili, že Misha využil větve, která v noci vlivem silnějšího větru spadla do výběhu. Rohy si ji šikovně dostrkal až k palisádě, kde ji opřel a využil jako elegantní můstek na cestě za šťavnatým lupením!

Misha zvědavě okukuje samice přes plot. Na rozích má tlumiče z hadic kvůli bezpečí partnerek. Foto: Tomáš Adamec, Zoo PrahaTakin je národním zvířetem Bhútánu. V různých obměnách se tam traduje pověst o stvoření takina jedním ze svatých mužů, Lamy Drupky Kuenlyho. Tento muž zvláštních způsobů byl podle jedné verze příběhu příznivci požádán, aby zlým jazykům dokázal své magické schopnosti přede svědky. Lama souhlasil, před samotným aktem si ale k obědu vyžádal celou krávu a kozu. Zvířata celá snědl a zanechal jen kosti. Ty poté k údivu všech přítomných uvedl zpět k životu – nikoli však každou kostru zvlášť. Zvířata pomíchal. Prapodivný živočich vyběhl do okolních luk a všem dokazoval nesmírnou moc tohoto Lamy. V podobě takina ji prý dokazuje dodnes.

Pravda je, že o tom, kam přesně v systému sudokopytníků takina zařadit, nemají jasno ani skutečné vědecké kapacity. Pověst o mocném Lamovi tak možná ukrývá kousek pravdy…

V divočině se takin vyskytuje v horských oblastech Himálaje. Nalézt můžeme čtyři druhy, které se od sebe liší zbarvením, velikostí i místem výskytu. Všechny jsou velmi vzácné a jejich stavy v přírodě klesají.

Až půjdete klidnou horní částí zoo kolem výběhu vlků a pekari, zastavte se také u výběhu těchto půvabných tvorů. V přírodě byste je s velkou pravděpodobností díky jejich plaché povaze i vzácnosti vůbec nezahlédli.

 

Amélie očichává novou samici Bashari. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

Misha a Bashari. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha


Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru