(Nejen) ptačí babyboom

Novinky u zvířat

28. 02. 2012


Novinky ze zoologického úseku z 28. února

  • Krysa velká má již 10 mláďat. Poslední krysy se nám podařilo odchovat v roce 2010.
  • Z karantény se na zázemní dvorky přesunul nový samec lamy guanako. Připouštění k samicím plánujeme za pár týdnů, aby se případná mláďata rodila do příznivých podmínek.
  • Ve skupince vlků eurasijských zavládl neklid - zvířata si vyjasňují vztahy ve skupině. Podobné situace jsou ve smečkách běžné i v přírodě.
  • V zázemí expozice Ptačí mokřady se to hemží mláďaty - již 6 přírůstků máme u slípek modrých, 4 ptáčata mají kladivouši afričtí.
  • Kolpíci bílí snesli vejce. Ve voliéře Dunajská delta můžete jejich rodičovské snahy pozorovat z nesmírné blízkosti. Hnízda si společně s ibisy hnědými staví na stromě, jehož větve spadají k vyhlídkové lávce.
  • Také holub nikobarský snesl vejce.
  • Přišel nový puštík bělavý. Mláďata tohoto druhu pravidelně vypouštíme v NP Šumava.
  • Mládě tučňáka jménem Viki pokračuje v ohromování chovatelů - v pondělí se poprvé vydalo plavat. Svou odvahu a objevitelskou povahu potvrdilo tím, že se ihned vydalo také do venkovního výběhu, kde se bez dozoru rodičů koupalo. Tučňákům obvykle objevování venkovní části expozice dost trvá, protože jsou plaší.
  • Stále se líhnou další želvy pardálí. Od počátku roku již přes 30.
  • Z rekonstrukce Pavilonu šelem - probíhá výměna skel na expozicích a rekonstrukce některých stávajících expozic pro plazy. Středové atrium pro leguány z karibské oblasti opustila zvířata a v následujících dnech začnou opravy. Úpravy v expozici mamby západoafrické jsou u konce, v nejbližších dnech přijde i nová mamba.

Viki má dobrodružnou povahu. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

 


Samice orangutana sumaterského Diri se svým dnes narozeným mládětem zatím neznámého pohlaví. Mládě už pije mateřské mléko a podle prvních pozorování je vitální. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

V Zoo Praha se dnes krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě 11leté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoo. Otcem je 22letý samec Pagy. Mládě je podle prvních pozorování vitální a...

Samice gorily nížinné Duni ve venkovním výběhu Rezervace Dja se svou dcerou Mobi, které budou zítra přesně čtyři měsíce. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Osmičlenná gorilí tlupa v Rezervaci Dja tento týden navštívila venkovní výběh poprvé s oběma mláďaty. Pod širým nebem už se pasou i žirafy, zebry či antilopy ve velkém africkém výběhu, hroši se střídavě sluní a koupou v...




Přihlášení k newsletteru