Malý tučňák se jmenuje Viki

Novinky u zvířat

25. 02. 2012


137. mládě tučňáka v Praze se představilo veřejnosti

Krásné počasí a jarní teploty přilákaly v sobotu 25. února do zoo přes šest tisíc lidí. Jedním z důvodů vysoké návštěvnosti byl i křest mláděte tučňáka Humboldtova, které se vylíhlo 14. prosince 2012. Právě v sobotu se poprvé představilo veřejnosti!

Odhodlal jsem se, protože tučňáci jsou mi sympatičtí svým bontonem odívání, frak se dneska už téměř nevidí,"  vyprávěl kmotr Ladislav Špaček, když vstoupil mezi tučňáky. Před tím na sebe totiž prozradil, že ze zvířat má panickou hrůzu. Jméno Viki zvolil mistr etikety takticky - chovatelé dosud neznají pohlaví mláděte, a tak bylo třeba jméno univerzální. Jde o zkratku slova Viktor/Viktoria, což znamená vítězný. Pan Špaček zmínil také spojitost s Vikingy, mořeplavci z chladných moří a malou neteří Viktorkou.

Mládě však křtiny v poněkud předběhlo, když se hned po ránu nadšeně vykolíbalo z nory, aby přihlíželo krmení ostatních tučňáků. "Byl to docela šok, doposud mládě noru samo nikdy neopustilo, a tak nás jeho ranní výlet poměrně překvapil," říká chovatelka Dáša Křižková. "Na druhou stranu malý tučňák je pořádný cvalík, v pondělí 19. února vážil 4,25 kilo a je to snad největší mládě v historii, vždyť dospělý tučňák Humboldtův váží kolem šesti kilo. Podobný výled či obhlídka prostřené tabule tak byl otázkou času," dodává s úsměvem. V expozici se nyní bude Viki objevovat stále častěji.

Mládě tučňáka dostalo jméno Viki. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

Malý tučňák se jmenuje Viki


V Rezervaci Dja se letos narodilo už druhé gorilí mládě! Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Svého pátého potomka přivedla na svět samice gorily nížinné Kijivu v pátek 12. dubna po půl jedné v noci. Mládě začalo krátce po porodu pít a zkušená matka o něj velmi dobře pečuje. 

Mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy je ve věku tří měsíců dobře pozorovatelné ve voliéře u Pavilonu tučňáků. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Zoo Praha právě odchovává mládě rybožravé sovy ketupy Pelovy. Vylíhlo se zde na začátku letošního roku a po počátečních výkyvech v hmotnosti i občasné neochotě přijímat potravu je nyní ptáče vitální a prospívá. Zoo Praha...




Přihlášení k newsletteru