Malý tučňák se jmenuje Viki

Novinky u zvířat

25. 02. 2012


137. mládě tučňáka v Praze se představilo veřejnosti

Krásné počasí a jarní teploty přilákaly v sobotu 25. února do zoo přes šest tisíc lidí. Jedním z důvodů vysoké návštěvnosti byl i křest mláděte tučňáka Humboldtova, které se vylíhlo 14. prosince 2012. Právě v sobotu se poprvé představilo veřejnosti!

Odhodlal jsem se, protože tučňáci jsou mi sympatičtí svým bontonem odívání, frak se dneska už téměř nevidí,"  vyprávěl kmotr Ladislav Špaček, když vstoupil mezi tučňáky. Před tím na sebe totiž prozradil, že ze zvířat má panickou hrůzu. Jméno Viki zvolil mistr etikety takticky - chovatelé dosud neznají pohlaví mláděte, a tak bylo třeba jméno univerzální. Jde o zkratku slova Viktor/Viktoria, což znamená vítězný. Pan Špaček zmínil také spojitost s Vikingy, mořeplavci z chladných moří a malou neteří Viktorkou.

Mládě však křtiny v poněkud předběhlo, když se hned po ránu nadšeně vykolíbalo z nory, aby přihlíželo krmení ostatních tučňáků. "Byl to docela šok, doposud mládě noru samo nikdy neopustilo, a tak nás jeho ranní výlet poměrně překvapil," říká chovatelka Dáša Křižková. "Na druhou stranu malý tučňák je pořádný cvalík, v pondělí 19. února vážil 4,25 kilo a je to snad největší mládě v historii, vždyť dospělý tučňák Humboldtův váží kolem šesti kilo. Podobný výled či obhlídka prostřené tabule tak byl otázkou času," dodává s úsměvem. V expozici se nyní bude Viki objevovat stále častěji.

Mládě tučňáka dostalo jméno Viki. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

Malý tučňák se jmenuje Viki


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru