Čert má novou partnerku – Káču nahradila Barča

Novinky u zvířat

15. 02. 2012


Zoo Praha představuje novou samici medojeda

Po více než ročním hledání se podařilo Zoo Praha získat novou samici medojeda kapského. Přišla jako náhrada za Káču, které zmizela z venkovní expozice medojedů 7. září 2010. Partnerka samce Čerta známého i z billboardové kampaně Seznamte se! tehdy pravděpodobně překonala elektrický ohradník a bariéru vysokou 160 cm a následně se po ní slehla zem.

Čert si víc než rok užíval mládeneckého života. Foto: Archiv Zoo PrahaČert si víc než rok užíval mládeneckého života. Foto: Archiv Zoo Praha

Zatímco pracovníci zoo intenzivně hledali novou samici, Čert si užíval mládeneckého života. Sehnat novou samici se však ukazovalo dlouho jak úkol téměř neřešitelný. Tato jedinečná zvířata totiž v Evropě chová – a vždy jen jednoho samce - pouze Tierpark Berlín a zoo v Port Lympne v Anglii. Nakonec se podařilo získat samici až z Jihoafrické republiky a jde o jedinou samici medojeda, toho času žijící v Evropě. Do Prahy byla dovezena těsně před Štědrým dnem 23. prosince 2011. Od chovatelů dostala jméno Barča.

„Po nezbytné karanténě v zázemí byla Barča přemístěna do vnitřní expozice pavilonu Afrika zblízka. Zatím se s pavilonem jen seznamuje, i když od začátku ukazuje svou obratnost a šplhá po výškách. Jistě brzy překoná strach a expozici detailně prozkoumá,“ řekl kurátor Pavel Brandl.

Samice Barča přicestovala až z Jihoafrické republiky. Foto: Tomáš Adamec, Zoo PrahaSamice Barča přicestovala až z Jihoafrické republiky. Foto: Tomáš Adamec, Zoo Praha

 

Barča je jediná samice medojeda v Evropě! Foto: Tomáš AdamecBarča je jediná samice medojeda v Evropě! Foto: Tomáš Adamec

 

Medojed kapský (Mellivora capensis)  je černobíle zbarvená kunovitá šelma o velikosti až 90 cm a s hmotností až 15 kg. Je velmi silný, dokáže ve své expozici bez větších potíží stěhovat břemena vážící až 40 kg. V praxi to znamená, že odvalí obrovský kámen nebo kmen, případně přerovná veškerý písek ve výběhu tak, aby byl podle jeho vkusu. Drsná srst a silná kůže ho chrání proti uštknutí nebo bodnutí žihadlem. Má velice krátké silné nohy. Drápy předních nohou usnadňují hrabání v písčitém povrchu a mohou být až 4 cm dlouhé. Rozšířený je na většině území Afriky a západní a střední části jižní Asie po Indii.

15. února 2012


V Rákosově pavilonu je již k vidění i hnízdní aktivita. Materiál do budek si nosí například aratingové andští, místa ke stavbě hnízd hledají i papoušci mniší (na snímku). Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

Život v Rákosově pavilonu pro vzácné papoušky se – po třech týdnech od otevření – ustálil; spokojení jsou jak jeho ptačí obyvatelé, tak návštěvníci. U některých ptačích druhů je již k vidění hnízdní aktivita,...

Na základě doporučení Evropského záchovného programu goril (EEP) Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) podstoupil dnes dopoledne samec Ajabu kastraci. Výkon provedl veterinární tým Zoo Praha. Vše proběhlo bez...




Přihlášení k newsletteru



ZOOPRAHA.CZ

Návštěvní kniha

Kontakt

  • Zoologická zahrada hl. m. Prahy
    U Trojského zámku 120/3
    171 00 Praha 7

    Tel.: +420 296 112 230
    Datová schránka ID: es6fem5
    e-mail: pr@zoopraha.cz

Press

Reklama a marketing

Partneři Zoo Praha

Ostatní