Máme nový přírůstek u tučňáků!

Novinky u zvířat

15. 12. 2011


Jeden z nejteplomilnějších tučňáků přišel na svět v chladném prosinci. Přes počáteční komplikace je opět ve hnízdě u svých rodičů.

V úterý 13. prosince 2011 odebrali chovatelé z jedné z hnízdních nik naklubané vejce tučňáka Humboldtova. Mládě se nelíhlo ideálně - bylo přischlé k pergamenové bláně a nemohlo začít s rotováním a klubáním. Chovatelé proto mládě ve vejci odebrali rodičům, vejce zavlhčili a naklubaný otvor přelepili náplastí, aby dále nevysychalo. Poté mládě uložili do umělé líhně vyhřívané na teplotu 36,6°C a vlhkost 80%. Aby došlo k zatažení cévního řečiště a žloutkového váčku, bylo vejce ponecháno přes noc v líhni.

Ve středu ráno se mládě trochu uvolnilo a začalo se proklubávat, protože bylo ještě částečně přischlé na levém křídle, muselo být vyloupáno ze skořápky s dopomocí chovatelů.

Po vylíhnutí vážilo mládě 80 g a zhruba do půl hodiny bylo podsazeno pod rodiče - čtrnáctiletého Fíka a devítiletou Datličku. Oba rodiče pocházejí ze Zoo Praha, a ačkoli je to jejich první společné mládě, v historii pražského chovu jde již o 137. vylíhnuté mládě!

Tučňák Humboldtův žije na západním pobřeží Jižní Ameriky (od Peru až po Chile). Patří k nejteplomilnějším tučňákům. Jako všichni příslušníci řádu není schopen létat a vzhledem k nohám posunutým na konec těla se po souši pohybuje neobratně. Ve vodě plave pomocí veslovitých křídel, kormidluje nohama. Dosahuje rychlosti až 35 km/h a působí nesmírně elegantně. Má krátké husté nesmáčivé peří. V dospělosti dosahuje hmotnosti 2,5-6 kg a délka 65-70 cm. Živí se mořskými rybami, které chytá do zobáku s ostrými okraji.

Tučňáci žijí v koloniích tvořených trvalými páry a nedospělými jedinci. Samice snáší 2 vejce, v sezení na hnízdě se střídá se samcem. Mládě váží po vylíhnutí 75-95 g a má šedý prachový šat. Rodiče ho krmí natrávenými rybami. 

15. prosince 2011

Máme nový přírůstek u tučňáků!


V Rákosově pavilonu je již k vidění i hnízdní aktivita. Materiál do budek si nosí například aratingové andští, místa ke stavbě hnízd hledají i papoušci mniší (na snímku). Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha.

Život v Rákosově pavilonu pro vzácné papoušky se – po třech týdnech od otevření – ustálil; spokojení jsou jak jeho ptačí obyvatelé, tak návštěvníci. U některých ptačích druhů je již k vidění hnízdní aktivita,...

Na základě doporučení Evropského záchovného programu goril (EEP) Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) podstoupil dnes dopoledne samec Ajabu kastraci. Výkon provedl veterinární tým Zoo Praha. Vše proběhlo bez...




Přihlášení k newsletteru



ZOOPRAHA.CZ

Návštěvní kniha

Kontakt

  • Zoologická zahrada hl. m. Prahy
    U Trojského zámku 120/3
    171 00 Praha 7

    Tel.: +420 296 112 230
    Datová schránka ID: es6fem5
    e-mail: pr@zoopraha.cz

Press

Reklama a marketing

Partneři Zoo Praha

Ostatní