Oslavu u ledních medvědů zpestřil nový přírůstek!

Novinky u zvířat

20. 11. 2011


V Zoo Praha zůstane jen pár dní

V sobotu 19. listopadu oslavili společné narozeniny naši lední medvědi - z billboardů známá samice Bora (25 let), její dcera Alberta (8 let) a samec Tomík (4 roky). Největší radost jim udělal dárek od chovatelů - nové kužely na hraní.

Foto: Jiří Trojánek   

Foto: Jiří Trojánek

I návštěvníci však měli o atrakci postaráno. Před jejich zraky a pod dohledem zkušeného odborníka se u Vzdělávacího centra zrodil nový přírůstek v Zoo Praha! K vidění bude ale jen pár dní.

  

Foto: Miroslav Bobek a Jiří Trojánek

Z 900 kg ledu, resp. z devíti metrových ledových kvádrů, které po dobu šesti hodin opracovával sochař motorovou pilou a dalším náčiním vznikl nový lední medvěd. Davy rodičů a dětí se u něj zastavily, aby se pokochaly nejen prací šikovného sochaře, ale aby i pomyslně přivítali nový přírůstek, který v Zoo Praha zůstane jen tak dlouho, jak mu mráz dovolí...

Foto: Jana Hajduchová

Zábavný program ve Vzdělávacím centru pak návštěvníkům umožnil osahat si medvědí chlup, který je dutý a díky tomu velmi dobře izoluje. Prostřednictvím termokamer se mohli zájemci také podívat, jak dokáže lední medvěd hospodařit s teplem, a sami si vyzkoušet, jak jsou člověk nebo i jiná zvířata schopni udržet teplo.

  

Foto: Jan Sova

Zkušení průvodci prozradili i další zajímavosti ze života medvědů:

-       ledních medvědů žije ve volné přírodě 20.000 a jejich stav se rychle snižuje. 

-        lední medvědi musí v přirozených podmínkách ujít za svou potravou desítky tisíc kilometrů. Mají velmi dobrý čich, potravu cítí na vzdálenost několika kilometrů, proto příležitostí pro setkání bývá i společně objevená kořist.

-        kromě tuleňů loví lední medvědi i velryby, z nichž pozřou tuk, aby získali energii. Maso přenechávájí dalším zvířatům.

-        mláďata ledních medvědů se rodí s velmi malou hmotností – pouhých 500 gramů!

-         jejich matka dokáže vlastním dechem „vyhřát“ brloh na 10 až 12 stupňů.

-        přibližně ve třech měsících mláďata váží 30 až 40 kg, opouštějí brloh a vydávají se za potravou. Proplouvání i 150 kilometrovými mořskými průlivy často absolvují na zádech matky.

-        ať už malí nebo velcí, medvědi si rádi hrají.

Zoo Praha se věnuje chovu ledních medvědů od roku 1932. První mládě jsme odchovali v roce 1942, což byl první umělý odchov na světě!

20. listopadu 2011


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru