Tajemný obyvatel pražské zoo

Novinky u zvířat

14. 11. 2011


Proběhlo sčítání slípek zelenonohých

Vychází nenápadně z hustého porostu na okraji vody, přeběhne cestu a jako duch se zanoří do trávy. Tak tajemně, jak se objeví, zase zmizí. Nejde o žádnou pohádkovou bytost, ale o zajímavého ptáka, který žije volně v areálu Zoo Praha. Jmenuje se slípka zelenonohá (Gallinula chloropus) a přestože žije ve vodě a jejím okolí, nejde o žádnou kachnu, ale příbuzného dlouhonohých jeřábů nebo černých známějších lysek.

Již v loňském roce začali odborníci v zoo zjišťovat, kolik vlastně slípek zimu na vodních plochách mezi plameňáky, pelikány a opicemi tráví. Začali slípky chytat a značit barevnými kroužky s dobře viditelnými kódy. Výsledky byly překvapivé, podle všeho jich zde může zimovat až sto. To je počet nebývalý, ovšem bylo nutné ho ověřit.

V sobotu 12. listopadu 2011 proběhlo v Zoo Praha první velké sčítání slípek, do kterého se zapojili zájemci z řad amatérských ornitologů a milovníků přírody. Sešlo se jich několik desítek, dostali označení Sčítací komisař, rozmístili se po celé zahradě a přesně ve 13 hodin začali zaznamenávat všechny slípky, které kolem sebe zahlédli. Pokud měla slípka kroužek, snažili se odečíst kód, určovalo se také stáří slípek. A ke každému pozorování se poznamenal přesný čas, aby se omezila záměna jednotlivých zvířat.

Sčítací komisaři nakonec odečetli 19 slípek s barevnými kroužky a napočítali dalších asi 70 ptáků, z nichž někteří značky měli, ale nepodařilo se zjistit kód. Výsledky bude nutno ještě pečlivě porovnat a zanést do mapy, v každém případě je jisté, že Zoo Praha je jedním z nejdůležitějších zimovišť nenápadných, tajemných a krásných ptáků, slípek zelenonohých.  

 


Mobi pozoruje svět ze hřbetu své matky Duni. Ta se projevuje jako velmi hravý rodič, ale současně velmi obezřetný. Ačkoliv návštěvníkům svou Mobi každý den ukazuje, žádné další gorile dceru zatím nepůjčila. Foto Oliver Le Que, Zoo Praha

Dvouměsíční samička gorily nížinné Mobi v Zoo Praha se živě zajímá o své okolí. V posledních dnech k tomu přispěla lepší fixace hlavy, a tak už gorilí kojenec cíleně reaguje na všelijaké podněty. Stále více se rozhlíží,...

Mládě ježury před prvním velkým veterinárním zákrokem loni na podzim. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mládě ježury australské, které se vylíhlo přibližně v polovině prosince 2022, bohužel letos v lednu podlehlo akutní bakteriální infekci.




Přihlášení k newsletteru