Zubři z pražské zoo našli v Polsku nový domov

Novinky u zvířat

16. 09. 2011


Dvouletá mláďata zubra evropského - Princezna a Prokop - odcestovala ve čtvrtek 15. září 2011 ze Zoo Praha směrem k národnímu parku Bieszczady.

„Žije zde přibližně tři sta zubrů. Jejich populaci je však stále třeba posilovat novou krví. Prokop a Princezna jsou již čtvrtým a pátým zubrem, kteří byli ze Zoo Praha do Bieszczad přepraveni“, říká ředitel zoo Miroslav Bobek.

Původně měli na jihovýchod Polska odcestovat tři zubři. Jeden z nich ale nakonec atypicky zareagoval na podaná anestetika.

„Nechtěli jsme v nejmenším riskovat. Proto jsme nakonec přistoupili k tomu, že třetí z mláďat Prga zatím zůstane v Zoo Praha,“ vysvětluje veterinář Roman Vodička.

Ve čtvrtek byli zubři naloženi do beden. Na korbě nákladního auta zdolali více než osm set kilometrů. V pátek dopoledne pak byli vypuštěni do aklimatizační ohrady v oblasti Bukowiec. Zde zůstanou až do konce listopadu. I po jejím opuštění však budou ještě po celou zimu přikrmováni.

Národní park Bieszczady je unikátním prostorem rozmanité fauny a flory. Asi šedesát procent parku tvoří lesy, zbytek pak louky a hornatá území.  V tomto místě žije také jedna z největších populací zubra. Ten byl v Evropě ve volné přírodě vyhuben začátkem 20. století. První pokusy o reintrodukci zubrů zpět do volné přírody pak proběhly v padesátých letech.

 

Vypouštění zubřích mláďat v Polsku. Foto: Miroslav Bobek, Zoo PrahaVypouštění zubřích mláďat v Polsku. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Vypouštění zubřích mláďat v Polsku. Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha


32letá samice Shinda drží mládě své nevlastní sestry, 31leté samice Kijivu. Za touto situací stojí blízký vztah obou goril, které spolu žijí po celý život. Zleva je na snímku zachycen také 26letý samec Kisumu a 11letá samice Duni. Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Mimořádná podívaná – hned dvě mláďata gorily nížinné – čeká na návštěvníky v Zoo Praha. Samice Kijivu svého potomka už necelé dva týdny po porodu půjčuje své nevlastní sestře Shindě. Oproti tomu Duni, matka v lednu...

V Rezervaci Dja se letos narodilo už druhé gorilí mládě! Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Svého pátého potomka přivedla na svět samice gorily nížinné Kijivu v pátek 12. dubna po půl jedné v noci. Mládě začalo krátce po porodu pít a zkušená matka o něj velmi dobře pečuje. 




Přihlášení k newsletteru